Hooggevoelig

Ben jij een HSP’er? Test het door middel van een HSP test

en jij een HSP'er? Doe de HSP test

Heb jij ook zo’n hekel aan drukte, gebrek aan overzicht, felle lichten en kun je het moeilijk loslaten als iemand bot tegen je is? Dan ben jij misschien wel hooggevoelig. Hooggevoelige mensen (HSP’ers) hebben oog voor detail, zijn creatief en zijn empathisch, maar ze zijn ook kwetsbaar en zeer gevoelig.  

De hersenen van HSP’ers reageren anders op prikkels, ze verwerken informatie die ze binnenkrijgen intensiever. Omdat HSP’ers alles zo intens ervaren kunnen ze sneller overprikkeld raken en zich overweldigd voelen door dingen. 

Als HSP’er denk je net wat dieper na over alles dan de gemiddelde persoon. Zo kan uitgescholden worden in het verkeer een HSP’er nog uren laten trillen. En wanneer een HSP’er een heftige en overweldigende taak op zijn of haar werk krijgt toegewezen dan kan dit zorgen voor een kleine zenuwinzinking. Hierdoor kun je als HSP’er soms het gevoel krijgen dat je zonder beschermlaagje bent geboren, een laagje wat anderen wel lijken te hebben. 

Als HSP’er ben je dus gevoelig, alles komt binnen en ook krijg je regelmatig te horen dat je “te gevoelig bent” of dat je “dingen niet zo persoonlijk moet nemen”. Soms lijkt het alsof gevoeligheid in onze maatschappij niet wordt getolereerd, alsof we allemaal hard moeten zijn en onze emoties in moeten houden. Maar dit slaat nergens op, want hooggevoelig zijn komt samen met een aantal zeer positieve karaktereigenschappen. Daarnaast sta je als HSP’er je ook zeker niet alleen, Dr Elaine Aron, psychotherapeut en onderzoeker die veel onderzoek heeft gedaan naar hooggevoeligheid schat dat 15 tot 20% van de mensen hooggevoelig is

Herken jij je in bovenstaande en ben je empathisch, een teamplayer, iemand die zich terugtrekt als het te veel wordt? Dan ben jij misschien ook wel een HSP’er. Het is fijn om te weten of je hooggevoelig bent want dan kun je voorbereid op bepaalde situaties afstappen of sommige situaties zelfs vermijden omdat die te heftig voor je kunnen zijn. Op de website zobegaafd.nl/hoogsensitiviteit-test/ kun je een HSP test doen om erachter te komen of jij ook daadwerkelijk hooggevoelig bent. 

Als HSP’er heb je gewoon wat meer tijd voor jezelf nodig en kun je sneller overprikkeld raken, hier is helemaal niets mis mee. Omarm en accepteer je hooggevoeligheid en weet dat jij bepaalde dingen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Het is vaak makkelijker om je gevoelige kant te verstoppen. Maar onthoud dat gevoeligheid een prachtig cadeau is wat, als je er op de juiste manier mee omgaat, vele mooie eigenschappen met zich meebrengt.