Gezondheid

5 manieren om helemaal tot rust te komen

5 manieren om snel tot rust te komen

Je hebt eindelijk besloten om meditatie toch eens een kans te geven, maar welke stijl is juist voor jou? Hier vind je  verschillende manieren van meditatie die misschien juist voor jou zijn. Want zoals met zoveel dingen, bij iedereen past wat anders.

Visualisatie
Visualisatie is een vorm van mediatie waarbij je specifieke beelden in je hoofd oproept die een kalmerend effect hebben. Dit zal een kalmerend effect hebben op je lichaam. Vaak zijn het beelden van de natuur omdat onderzoek heeft aantoont dat in de natuur zijn goed voor ons lichaam en geest is.  Maar je hoeft dus niet echt in de natuur te zijn om toch de voordelen van het zijn in de natuur te ervaren. Je kunt kijken naar beelden van de natuur of je kunt zelf inbeelden dat je in de natuur bent, het effect op je lichaam is hetzelfde.

Single focus meditatie
Dit is waarschijnlijk één van de meest klassieke vormen van meditatie. Het houdt in dat je een bepaald punt gebruikt waarop jij je focust om zo je geest tot rust te krijgen. Je kunt je ondertussen bewust zijn van je ademhaling zonder dat je dit gaat controleren.

De regel is dat je niet geïrriteerd of gefrustreerd raakt wanneer je gedachtes afdwalen. Onderzoek toont aan dat we 47% van de tijd onze geest aan iets anders denkt dan wat we op dat moment aan het doen zijn.

De truc is dat het moment dat jij je realiseert dat je met je gedachtes mijlen ver weg bent je weer terug komt bij je ademhaling of mantra en gewoon weer doorgaat.

Body Scan
Er zijn verschillende type body scans, maar het doel van deze methode is om geaard te zijn in ons lichaam. We spenderen veel tijd met leven in ons hoofd en het doel van deze meditatie is om juist te luisteren naar je lichaam. Onderzoek wijst uit ons lichaam direct verboden is met ons hoofd wanneer we enkele minuten de tijd nemen om je te focussen op je verschillende lichaamsdelen. Je voelt de spanning uit je lichaam wegglijden terwijl tegelijkertijd je hoofd tot rust komt.

Gerelateerd: Een makkelijke meditatie oefening waardoor je makkelijk in slaap valt

Ademhaling
Dit is een makkelijke techniek die je kan helpen om zenuwen te kalmeren en stress te verminderen. Je plaatst één hand op je borst en de ander op je buik. Dan adem je diep in, je voelt je buik uitzetten, en je ademt weer uit waarbij je je buik weer voelt inkrimpen.

Wandel meditatie
Wandelmeditatie is eigenlijk meer een mindfulness oefening die je kunt doen terwijl je wandelt. Het houdt in dat jij je focust op de druk en sensaties van je voeten als ze de grond raken en je gewicht van het ene op het andere been leunt.

Gerelateerd: Meditatie tijdens het hardlopen, of te wel mindful joggen