Gezondheid

10 manieren om je stemming te verbeteren, zelfs als jij je depressief voelt

10 dingen om je stemming te verbeteren

Er zijn een paar simpele dingen die je kunt doen om je stemming te verbeteren. Misschien doe je er al een paar, maar waarschijnlijk doe je ze nog niet allemaal. Probeer de dingen die jou aanspreken of die het makkelijkste voor jou zijn om te doen. Als je merkt dat je stemming verbetert – en uiteindelijk zal dit gebeuren – kun je grotere veranderingen doorvoeren. En als je het je lukt om deze routines vast te blijven houden zul je wezenlijk verschil merken.

1 Spendeer meer tijd met sympathieke vrienden familieleden
Door met anderen over onze gevoelens te praten kunnen we ze beter verwerken, ze beter in perspectief zien en hulp en steun krijgen. Wees niet bang om mensen te vertellen dat je hun help nodig hebt en voel je niet schuldig als je deze hulp accepteert. Ook als je liever niet over je gevoelens praat kan je stemming al verbeteren als je samen bent met leuke mensen.

2 Doe niet meer dan je aankunt
Deel grote taken op in kleine stukjes en zorg voor realistische deadlines. Probeer zo min mogelijk stress te ervaren en voel je niet schuldig als je niets doet; je geeft jezelf de tijd en rust die je nodig hebt om beter te worden. Zie het als een klein stapje die je terug doet om zo een grotere sprong te kunnen nemen.

3 Doe meer dingen die je vroeger leuk vond om te doen, ook als je er nu geen zin meer in hebt
Lees je favoriete boek, ga winkelen of naar de bioscoop, bereid een maaltijd of spendeer tijd met een oude vriend – alles wat je uit je sleur krijgt en je geest bezig houdt zorgt ervoor dat dingen beter worden.

4 Ga het huis uit, als het maar om wat melk te kopen of rondje door het park te wandelen
Daglicht, verse lucht en de ‘normale taken’ die bij het dagelijks leven horen kunnen erg goed helpen. Als je kunt probeer dan wat milde beweging te doen, bijvoorbeeld door 20 minuutjes fiks door te stappen als je wandelt.

5 Vecht tegen die negatieve gedachtes
Maak een lijst van alle positieve dingen over jezelf en je situatie (je hebt hier misschien wat hulp bij nodig), houd deze lijst bij je en lees het een aantal keer per dag. Hoe slecht jij je ook voelt, onthoud dat jij je niet altijd zo voelt.

6 Wees realistisch over je vooruitgang
Verbetering merken in je stemming gaat vaak heel geleidelijk en soms voel jij je zelfs slechter voordat je je beter begint te voelen. Zelfs als je op het juiste pad bent komen er nog slechte dagen aan, zoals er ook goede dagen zijn. Slechte dagen die komen na goede dagen lijken dubbel zo erg, maar weet dat ze er bij horen en geef de hoop niet op.

7 Probeer te voorkomen dat je belangrijke beslissingen moet nemen
Dit is inclusief het opzeggen van je baan, een scheiding aanvragen of veel geld uitgeven. Terwijl je in het proces van je depressie zit kan het zij dat je beoordelingsvermogen niet zo goed is als normaal.

8 Slaap zo veel als je kunt
Een goede nacht slaap of een fijn dutje kan een wereld van verschil maken.

9 Maak een afspraak met een professional
Maak een afspraak met je huisarts of een psycholoog, samen kun je kijken hoe jij het beste met je depressie om kunt gaan. Vaak kun je veel baat hebben bij deze bezoekjes.

10 Besluit wie je belt als je wordt overweldigd door negatieve emoties
Soms kan het allemaal te veel worden, op zo’n moment is het fijn dat je weet wie je kunt bellen. Dit kan een vriend, een dokter of een hulplijn zijn. Zorg dat je de juiste telefoonnummers bij je hebt zodat je kunt bellen als dit nodig is.

Psychologietoday.com