Gezond gewicht Gezondheid

Zo blijf je gemotiveerd tijdens het afvallen

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens afvallen

Voor veel vrouwen is gewicht verliezen een regelmatig terugkerend thema. We willen graag op een gezond gewicht blijven, maar een lekker taartje hier en een paar glaasjes wijn daar dragen al snel bij aan die paar kilootjes te veel. Gelukkig zijn er genoeg methoden om relatief snel die overtollige kilo’s weer kwijt te raken. Het succes van een dieet of leefstijlverandering valt en staat echter met motivatie. Wij geven een aantal handige tips om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen.

Stel concrete doelen
Je wilt graag een paar kilo kwijt, maar waarom eigenlijk? Voor iedereen is de reden om af te vallen anders. Sommige vrouwen willen graag in hun favoriete jurk passen, andere vrouwen willen zich graag weer wat fitter voelen. Een dieet volhouden hangt sterk af van een concreet doel. Bedenk dus, voor je begint, waarom je graag gewicht wilt verliezen. Hang de broek die je binnenkort graag wilt dragen, maar die nu nog te krap zit, vol in het zicht of gebruik de wens om gezonder te leven dagelijks als mantra voor jezelf. Zo houd je jouw doel goed voor ogen.

Werk met subdoelen
Het meest belangrijke advies dat wij kunnen geven is het zetten van haalbare doelen. Te veel vrouwen leggen de lat veel te hoog voor zichzelf waardoor er nauwelijks vooruitgang lijkt te zijn tijdens het diëten. Een leefstijlverandering of dieet is veel makkelijker vol te houden als je ook de kleine overwinningen viert. Stel dus haalbare doelen op of breek jouw uiteindelijke gewichtsdoel op in kleinere subdoelen. Zo is het volgende doel altijd binnen handbereik.

Houd de vooruitgang bij
Bij elke grote verandering in het leven is het soms lastig om de vooruitgang te zien wanneer je er middenin zit. Zorg er dus voor dat elke stap voorwaarts zichtbaar wordt. Houd je gewicht bij in een dagboekje of maak een fotoserie of video via https://www.movavi.com/nl/videoconverter/ om je eigen vooruitgang regelmatig terug te kunnen zien. Met deze software kun je jouw mediabestanden converteren en comprimeren en bewerken. Zo creëer je eenvoudig een leuke video van jouw progressie die je telkens weer kunt bewerken en zelfs kunt delen met vrienden of op social media. 

Doe het samen
Een dieet of leefstijlverandering is veel makkelijker vol te houden als je dit samen met anderen doet. Je kunt je voorstellen dat het knap lastig wordt om een dieet vol te houden als andere leden in het gezin wel nog snacken met chips en chocola. Spreek dus met huisgenoten af om het eetpatroon gezamenlijk aan te passen. Bovendien werkt het enorm motiverend als je iemand in jouw kennissenkring hebt die op de hoogte is van jouw voornemens. Een vriendin, zus, tante of collega kan jou op deze manier motiveren en aansprakelijk houden voor de keuzes die je maakt. Zo sta je er niet alleen voor. 

Vind een eetpatroon dat bij jou past
Je kunt radicaal besluiten om zoveel mogelijk koolhydraten te laten staan, maar als je gek bent op brood en je meerdere keren per week kookt met pasta, wordt dit doel wel erg lastig. Te veel diëten stranden al na een paar dagen omdat het eetpatroon simpelweg te lastig is om vol te houden. Vind daarom een dieet of een eetpatroon dat goed aansluit bij jouw voorkeuren en leefstijl. Je zult zien dat het dan een stuk makkelijker vol te houden is.

Wees niet te streng
Afvallen doe je vooral om je goed te voelen en beter in je lijf te zitten. Het heeft dus geen enkele zin om hard voor jezelf te zijn en jezelf af te straffen bij een misstap. Een dieet of leefstijlverandering is niet bedoeld om je ongelukkig te maken. Wees dus niet te streng voor jezelf als je toch zwicht voor dat taartje of als je een dag minder goed hebt genoteerd wat je allemaal hebt gegeten. Afvallen is geen exacte wetenschap en het moet vooral goed blijven voelen.