De meeste onderzoeken focussen zich op het niet in staat zijn om in slaap te vallen, maar mensen die moeite hebben om in slaap te blijven kunnen meer last hebben van negatieve stemmingen. Volgens een nieuw onderzoek wat is gepubliceerd in het magazine Sleep, veroorzaakt onderbroken slaap voor 3 of meer nachten achter elkaar vervelendere symptomen dan te laat naar bed gaan.
De effecten van onderbroken slaap
Om te bestuderen hoe verschillende slaap stoornissen ons welzijn beïnvloeden hebben onderzoeken 62 gezonde mannen en vrouwen met normale slaappatronen onderzocht door hen in 3 groepen in te delen.
De controle groep sliep de hele nacht door zonder wakker gemaakt te worden, de tweede groep ging later dan normaal naar bed en de derde groep werd 8 keer per nacht wakker gemaakt. Dit onderzoek duurde 3 dagen.
Na de tweede nacht werden de verschillen duidelijk; van de groep die ’s nachts niet in een keer door kon slapen was hun positieve stemming met 31% gedaald, in vergelijking met de groep die later naar bed ging: hun humeur was met 12% gedaald.
De onderzoekers denken dat een onderbroken nachtrust de verschillende slaapfases verstoort, inclusief de diepe slaap waardoor mensen zich ’s ochtends uitgeslapen voelen.
Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig?
De Amerikaanse Slaap stichting geeft aan dat volwassen tussen 18 en 64 jaar oud tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Mensen ouder dan 65 hebben ongeveer 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig.
Tips voor een goede nachtrust:
- Doe alle telefoons en andere schermen uit wanneer je gaat slapen en slaap niet met je telefoon in bed;
- Probeer vlak voordat je gaat slapen niet meer te eten;
- Zorg ervoor dat je overdag voldoende daglicht krijgt;
- Probeer zo min mogelijk cafeïne te nuttigen;
- Ontwikkel een routine voordat je naar bed gaat waardoor je ontspant. Dus vermijd spannende series of films, heftige gesprekken en andere dingen die je ’s nachts wakker houden.