Geluk

We zijn mentaal veel sterker dan we denken! Tips om positief en in balans te blijven tijdens het Coronavirus

We zijn mentaal veel sterker dan we denken! Tips om positief en in balans te blijven tijdens het Coronavirus

Je voelt je deze dagen misschien opgeslokt door het Coronavirus. Het zit constant in ons hoofd, het is beangstigend en surrealistisch. Maar de mens is heel veerkrachtig! We zijn, net als dieren, ontworpen om passend te reageren op onze omgeving en de veranderingen daarin. We hebben ons in de loop der eeuwen vaak aangepast aan de extreemste leefomstandigheden die de aarde ons voor de voeten heeft geworpen. Daarom zijn we, als mens, ook in staat om tijdens deze crisis positief te blijven en ons aan te passen aan deze nieuwe situatie. 

Ook jij bent in staat om je aan te passen naar deze nieuwe situatie die ontstaan is door het Coronavirus. Want ook jij bent waarschijnlijk veerkrachtiger dan je denkt! Hieronder vind je tips om dit te doen:

1 Wat heb je nodig?
Formuleer voor jezelf wat jij (en je gezin) nodig hebben om een positieve draai aan social distancing te geven. Want jullie hebben geen uitjes meer en zitten opeens de hele dag op elkaar lip, wat een hele verandering is. Maar wat zou een positieve uitkomst zijn van deze nare situatie? Positief zou bijvoorbeeld zijn dat jullie als gezin nu meer bordspelletjes samen spelen, dat er meer gelezen wordt of dat jullie dichter bij elkaar zijn gekomen. 

2 Houd vertrouwen
Houd vertrouwen in je eigen competenties en elkaar. Alles is nu anders en in het begin zal dit wennen zijn. Maar ook dit went, het is anders dus moeten dingen ook op een andere manier worden aangepakt. Je moet je doelen bijstellen, anticiperen op nog moeilijkere tijden in de toekomst (misschien word ook jij ziek door het Coronavirus) en dus veerkrachtig blijven. 

3 Stop met piekeren
Het is makkelijk om nu te blijven piekeren. Want het zijn onzekere tijden. Word ik ziek? Worden mijn ouders ziek? Wat gebeurt er met de economie en dus mijn inkomen? Het is logisch dat we piekeren, maar dit gepieker brengt je niets. Het zorgt er niet voor dat je veiliger bent. De tijd die je nu besteedt aan gepieker kun je beter besteden aan ervoor zorgen dat je mentaal, emotioneel en fysiek sterker wordt. Zodat als er slechte dingen gebeuren je hier fit en adequaat op kunt reageren.

4 Wees dankbaar
Dankbaarheid is goed voor ons mentale welzijn. Dus wees dankbaar voor de dingen die er nog wel zijn, nu er veel andere dingen zijn weggevallen. Het was de afgelopen dagen mooi weer, iets om dankbaar voor te zijn. Je hebt de tijd om spelletjes te spelen, te lezen of weer eens ouderwets te kletsen met je vriendinnen aan de telefoon. Allemaal dingen om dankbaar voor te zijn.

5 Wandel
We hebben gelukkig nog de mogelijkheid om een rondje te wandelen buiten. Doe dit ook! Vermijd drukke plekken en houd 1,5 meter afstand van elkaar, maar zet die stappen. Even ’s avonds een rondje om het blok of na de lunch een rondje door de polder. Wandelen wordt geadviseerd om de symptomen van een milde tot gemiddelde depressie tegen te gaan. Uit een onderzoek uit 2005 is gebleken dat 5 keer per week 35 minuten wandelen of 3 keer per week 60 minuten, een significante invloed heeft op de symptomen van een depressie. 

6 Mediteer
Merk je dat je door alle veranderingen onrustig bent? Begin dan met meditatie. Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat je minder stress en negatieve gevoelens ervaart, waardoor je die minder vaak af zult reageren op de mensen die het dichtst bij je staan, zoals je partner of kinderen. En meditatie zorgt ook voor meer compassie in je relaties. Je bent namelijk beter in staat om in het nu te leven en wordt minder door je eigen ego in de weg gezeten. Zo sta je meer open voor andermans emoties, gevoelens en welzijn.

En onthoud! De mens is vaak een verrassing voor zichzelf, ook jij bent veerkrachtiger dan je denkt!

Bronnen
veerkracht – Amsterdam Research
Telegraaf.nl