Geluk

Wat mij heeft geholpen om er na mijn burn-out weer bovenop te komen

Wat mij heeft geholpen om uit mijn burn-out te komen

Toen ik nog maar 21 jaar oud was, was ik al manager van een team van 25 mensen. Het was een uitdagende taak en niet alleen door mijn gebrek aan ervaring. Het bedrijf maakte een paar grote veranderingen door en ik maakte lange dagen, nam alleen pauzes om sigaretten te roken en probeerde voor iedereen alles te zijn.

Tijdens deze periode spendeerde ik de meeste avonden borrelend met mijn vrienden in de kroeg. Ik was begin 20, dus dat was wat ik zou moeten doen, toch? Ik had een baan waar ik goed in was, ik was jong, vrij, single en ik had veel vrienden. Alles was perfect… tenminste dat zou het moeten zijn.

Want na 2 jaar gewerkt te hebben kreeg ik een breakdown en had ik 3 maanden nodig om bij te komen. Ik was uitgeput, depressief en nerveus. Ik begreep het toen nog niet, maar ik kon niet op dezelfde manier doorgaan als ik deed. Ik begon met het nemen van antidepressiva en ik ging met iemand praten en ik probeerde erachter te komen wat er mis was gegaan.

De eerste weken waren vreselijk. Ik voelde me enorm schuldig ten opzichte van mijn werk. Ik had mijn collega’s, familie en mijn vrienden teleurgesteld. Ik was boos op mezelf voor het feit dat ik me zo voelde, want er waren genoeg mensen die het stukken slechter hadden dan ik. Maar wat me het meest verbaasde was hoeveel deze breakdown me fysiek raakte.

Ik was uitgeput, had hoofdpijnen, voelde me duizelig, trillerig en zwak. Ik kreeg zelfs problemen met mijn spijsvertering en ik voelde me helemaal gebroken. Ik twijfelde of ik ooit weer mezelf zou worden.

Tijdens deze eerste maanden deed ik bijna niets. Ik werkte niet, ik deed niet meer mee aan sociale activiteiten, ik kwam het huis bijna niet meer uit. Mijn slaapritme ging er aan onderdoor en ik voelde me enorm buitengesloten van de rest van de wereld. Mijn enige gezelschap was de tv. Het was de zomer van 2012, de zomer van Olympische Spelen.

Ik vond het leuk om te kijken naar de atleten, ik was trots op mijn land en ik had het gevoel dat ik ergens onderdeel van uitmaakte. Ik gaf nooit iets om sport, maar in deze periode leefde ik mee met de Olympische Spelen.

Ik werd geïnspireerd door de atleten die meededen, hun motivatie en ambitie verbaasde me. Hun jaren van training lieten hun vastberadenheid zien. Ze werkten zo hard voor een kans om hun droom te kunnen laten uitkomen.

En deze atleten maakten iets in mij los. Ze haven me de kracht die ik nodig had om weer door te gaan. Ik was misschien gebroken, maar ik kon mezelf ook weer bij elkaar rapen. Het maakte niet uit of dat langzaam ging en of ik soms zou vallen of dat ik nooit meer de persoon zou worden die ik was. Het belangrijkste was dat ik het ging proberen.

In de periode dat het zo slecht met me ging kreeg ik steeds weer het advies om te gaan sporten. Dus ik begon met wandelen, fietsen en zwemmen. Ik meldde me aan bij de sportschool en ik begon met krachttraining. Ik veranderde mijn eetpatroon en ik ging meer groente en fruit eten. Ik stopte met snoep, alcohol en roken. Ik kreeg mijn slaappatroon weer onder controle en ik begon weer voor mezelf te zorgen.

Ik viel in amper 3 maanden tijd 15 kilo af. Ik voelde me fantastisch en ik zag er ook goed uit. Ik had veel meer energie gekregen en ik voelde me zelfverzekerd en het mooiste was dat ik weer vertrouwen had in de toekomst. Ik ben nooit meer de persoon geworden die ik was. Ik nam ontslag omdat die functie die ik had niet bij me paste. Ik ontmoette mijn partner en in plaats van drinken met mijn vriendinnen ging ik uitgebreid koken en stukken wandelen met mijn partner. Ik maakte mezelf los van slechte vriendschappen en ongezond gedrag en ik leerde voor mezelf te zorgen. Ik leerde om de kleine dingen van het leven te waarderen en stopte met het pushen van mezelf om maar meer te bereiken.

Ik zou graag willen zeggen dat ik sinds die tijd gezond en gelukkig ben, maar helaas werkt het leven niet altijd zo. De zenuwen en depressie komen af en toe weer binnen sluipen en ook mijn gewicht schommelt. Maar ondanks de ups en downs kan ik mezelf wel op het goede pad houden.

Ik heb een waardevolle les geleerd die zomer in 2012, sporten is verandert namelijk niet alleen je lichaam, het verandert je geest, je houding en je stemming!

Sophie Livingston voor Mindbodygreen.com

Kun je wat hulp gebruiken bij je burn-out, hooggevoeligheid of heb je een andere hulpvraag? Plan dan een afspraak in met één van onze coaches. Kijk voor meer info op herhealth.nl/herhealth-e-coaching

Print

Foto Talesofendearment.com