Bewegen Gezondheid

Hardlopen stopt veroudering!

17 redenen waarom je maar niet afvalt

We hebben weer wat nieuwe hardloopmotivatie voor je; hardlopen vertraagt namelijk de effecten van het ouder worden. Een studie gedaan door Stanford University School of Medicine heeft 500 hardlopers meer dan 20 jaar gevolgd. En wat bleek: oudere renners hebben minder handicaps, langer een actief leven en hebben de helft minder kans op vroegtijdige overlijden dan mensen die niet hardlopen.

“De boodschap van de studie is dat bewegen echt goed voor je is”, zegt James Fries, Professor Medicijnen en hoofdonderzoeker. “Als je één ding moet uitkiezen waardoor je gezonder ouder wordt dan zijn het wel cardio-oefeningen”, aldus Fries. Cardio stimuleert je hartslag en ademhaling, maar niet zo veel dat je het toch voor langere tijd kunt volhouden.

In het begin van de studie liepen de proefpersonen gemiddeld 4 uur per week, na 21 jaar liepen ze gemiddeld 76 minuten per week. Maar ondanks het feit dat ze naarmate ze ouder werden minder liepen hadden ze nog steeds baat bij de voordelen van hardlopen.

Beide groepen (de hardlopers en de niet sporters) kregen na 21 jaar verschillende handicaps (de deelnemers aan de test zijn nu tussen de 70 en 90 jaar oud), maar de hardlopers kregen deze klachten gemiddeld pas 16(!) jaar later.

De verschillen tussen beide groepen zijn veel groter dan de wetenschappers in het begin hadden ingeschat. Dit effect komt waarschijnlijk omdat de hardlopers een sterker lichaam hebben en er in het algemeen gezondere gewoontes op na hielden.

Hardlopen is niet alleen gelinkt aan minder hart- en vaatziektes maar ook aan minder van gevallen van kanker, neurologische ziekten, infecties en andere oorzaken van vroegtijdig overlijden.

Maar hoe zit het dan met die knieën? Want lees je niet regelmatig dat rennen slecht is voor de knieën en dat hardlopers hier vooral op latere leeftijd last van krijgen? Volgens Fries is dit niet het geval, hij en zijn collega’s hebben hier een onderzoek over gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine. “Hardlopers werden niet geassocieerd met meer artrose en daarnaast hebben ze ook niet meer knie-operaties nodig dan mensen die niet hardlopen”, zegt Fries.

“Hardlopen zonder pijn is niet schadelijk”, zegt Fries, hij voegt daar aan toe dat hardlopen zelfs veiliger lijkt dan voetbal of ballet.

Dus zet je over je dip en haal die hardloopschoenen uit de kast, want willen we niet allemaal het liefst zo gezond mogelijk ouder worden? En als je al een hardloper bent, lekker volhouden dus!

Het volledige onderzoek