Geluk

Wat als je ineens komt te overlijden op jonge leeftijd? 

Het is een scenario waar je waarschijnlijk liever niet aan denkt, maar het is toch heel belangrijk om er eens bij stil te staan: wat als jij ineens overlijdt? Wat gebeurt er dan met je nabestaanden? Wanneer je een gezin hebt, kan het wegvallen van een van de ouders grote gevolgen hebben. Uiteraard ten eerste op emotioneel vlak, maar daarnaast kunnen de financiële gevolgen ook rampzalig zijn. Gelukkig zijn er opties om dit te voorkomen. Je kunt namelijk een verzekering afsluiten waarmee je je nabestaanden financieel kunt blijven ondersteunen. Hoe je je zaken goed regelt en welke opties je allemaal hebt om uit te kiezen, leggen we je in dit artikel graag uit.  

Sluit een overlijdensrisicoverzekering af voor je nabestaanden

Niemand ontkomt eraan: er komt een dag waarop we onze laatste adem uitblazen. Je hoopt natuurlijk dat dit moment nog ver voor je ligt, maar de realiteit is dat dit voor sommige mensen al op jonge leeftijd gebeurt. Heb je een jong gezin, dan is zo’n plotseling overlijden een ramp. Ten eerste moeten de kinderen opgroeien zonder een van de ouders, maar daarnaast is het voor de overlevende ouder een grote vraag wat er financieel gaat gebeuren nu een van de twee verdieners weggevallen is. Heb je niets geregeld, dan is het de vraag of bijvoorbeeld de hypotheek nog betaald kan worden, en of er voldoende geld is om de kinderen ooit te laten studeren. Vandaar dat je een of meerdere overlijdensrisicoverzekeringen kunt afsluiten. Hiermee zorg je dat je nabestaanden niet in de financiële problemen komen op het moment dat jij ineens wegvalt. Dat kan een hoop stress voor je nabestaanden schelen. 

Hoe ziet deze verzekering er in de praktijk uit? 

Een verzekering sluit je doorgaans af om zelf risico’s te vermijden. Een ORV (overlijdensrisicoverzekering) is in die zin net iets anders omdat deze met name gericht is op je nabestaanden. Deze polis is bedoeld om te voorkomen dat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen op het moment dat een van de kostwinners ineens wegvalt. Het voordeel van deze verzekering is dat de overlijdensrisicoverzekering kosten vaak heel laag blijven. Dat terwijl je nabestaanden juist veel geld kunnen ontvangen op het moment dat het noodlot toeslaat. Je kunt zelf bepalen hoeveel geld je nabestaanden uitgekeerd krijgen. Het uiteindelijke bedrag dat uitgekeerd wordt, hangt af van de premie die je betaalt, je leeftijd, je gezondheid en de loop van je verzekering. Het uitgekeerde bedrag kunnen je nabestaanden gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek af te lossen, om te studeren of om jaarlijks met elkaar op vakantie te gaan. Je kunt ook een uitvaartverzekering afsluiten om de kosten van je uitvaart mee te betalen. Zo voorkom je dat spaargeld gebruikt moet worden om jouw afscheid te financieren. Informeer naar de opties. 

Ook interessant voor ondernemers en hun zakenpartners

Nabestaanden zijn niet alleen de mensen uit je gezin. Het kan ook zijn dat je zakenpartners achterlaat. Als jullie samen een bedrijf hebben waar je veel geld in gestoken hebt, dan kan het zijn dat je zakenpartner in de problemen komt wanneer je ineens wegvalt. Ook in dit geval kun je een ORV afsluiten. Mocht je voor je 75e verjaardag komen te overlijden, dan kan je zakenpartner een bedrag uitgekeerd krijgen waarmee deze het bedrijf staande kan houden. Dat kan veel problemen voorkomen en om die reden is het aan te raden om deze optie te verkennen wanneer je werkzaam bent als ondernemer. Op die manier voorkom je dat jouw overlijden ook de ondergang van je levenswerk betekent. Wil je weten welke maatregelen je kunt treffen, plan dan een afspraak in met je verzekeraar.