Gezondheid

Waarom zijn goede schoenen zo belangrijk?

Waarom zijn goede schoenen zo belangrijk?

Goede schoenen zijn belangrijk, dat weten we allemaal. Maar waarom is dit? Onze voeten dragen ons ons hele leven, dag in dag uit en onze schoenen ondersteunen onze voeten. Onderzoek wijst uit dat goede schoenen bijdragen aan een goed postuur, een betere stemming en meer zelfvertrouwen. Terwijl slechte schoenen, die geen goede ondersteuning geven, aan de andere kant kunnen zorgen voor blessures en een slechte houding. Een investering in een goede schoen is dus vooral op de lange termijn belangrijk! Vroeger stonden goede degelijke schoenen gelijk aan lelijke schoenen, maar gelukkig ligt die tijd achter ons en kun je bijvoorbeeld kiezen voor merken als Hogan of New Balance Sneakers. Goede schoenen met een goed voetbed en mooie afwerking. Maar laten we even op een rij zetten waarom goede schoenen zo belangrijk zijn:

1 Goede schoenen voorkomen rugklachten
Schoenen die geen goede ondersteuning geven of die te klein zijn kunnen zorgen voor chronische rugklachten of een slechte bekkenkanteling. Goede ondersteuning is belangrijk omdat een stevig hiel gedeelte de bekken en de wervelkolom ondersteunt. Ook is het belangrijk dat de zool het natuurlijke verloop van de voeten volgt. Vanuit orthopedisch oogpunt zijn platte schoenen met dikke zolen het gezondst voor zowel rug als voeten. Een dikke zool met bijvoorbeeld luchtkussentjes (zoals bij sneakers) zorgt voor goede demping, waardoor de wervelkolom goed beschermd wordt. 

2 Materiaal keus
Je hebt tegenwoordig veel keuze uit verschillende materialen als het om schoenen gaat. Maar natuurlijke materialen zijn nog altijd het beste voor onze voeten. Leer geeft bijvoorbeeld voldoende steun, het ademt, het is toch rekbaar en het respecteert de natuurlijke kromming van de voet. Wat weer positief is voor je houding. 

3 Bescherming
Onthoud dat je schoenen draagt om je te beschermen. Kies daarom een schoen die past bij de activiteit die je onderneemt. Schoenen met goede demping als je gaat hardlopen en stevige schoenen met een goede grip als je gaat wandelen. 

4 Goede schoenen voorkomen voetproblemen
Voetproblemen, ze komen vaker voor dan je misschien denkt. Veel mensen hebben last van vervelende en pijnlijke problemen aan hun voeten. Denk aan ingegroeide teennagels, hamertenen, schimmelvoeten of eksterogen. Vaak kunnen dit soort aandoeningen voorkomen worden door goede schoenen die niet knellen en goed ademen te dragen. 

Genoeg redenen dus om te kiezen voor een goede comfortabele schoen die je steun geeft. En zoals eerder genoemd, dat is tegenwoordig helemaal geen straf! Er zijn genoeg leuke schoenen die je bescherming, steun en demping bieden!