Geluk

Waarom we vaak te bang zijn om gelukkig te zijn

Waarom we vaak te bang zijn om gelukkig te zijn

Geluk is mooi, geluk komt op verschillende manieren. Geluk is wat je van binnen van top tot teen als een warme deken verwarmt en geluk komt als kleine geluksmomentjes die we moeten grijpen. Maar om echt geluk te kennen hebben we lef nodig. Je moet je kwetsbaar durven op te stellen en dat is niet makkelijk. Want je moet bereid zijn om los te komen van de norm, dingen doen die niet cool lijken en je niet zo druk maken wat iedereen van je denkt.

We moeten de tijd nemen om het rustiger aan te doen, los te komen van het tempo waarin we leven. Een minuutje nemen om naar de lucht te staren zonder direct je telefoon te checken, luisteren naar de vogels zonder in je hoofd je boodschappen lijstje voor vanavond te maken en wandelen met de hond en je telefoon thuis laten zonder dat je bang bent dat je een gesprek mist. We moeten onze ego’s opzij zetten en ja zeggen tegen nieuwe kansen en risico’s durven te nemen.

Maar de meeste van ons zijn te bang om risico’s te nemen. We zeggen wel dat we het doen of willen, maar we doen het niet. We spelen het veilig en blijven binnen de lijnen kleuren. We zijn als we iemand net leren kennen vaak te bang om tegen iemand te zeggen: “Hey ik vind het super leuk dat ik je heb leren kennen en ik ben verliefd op je!” Oeh nee, stel je voor dat de ander je afwijst? We zijn allemaal bang.

We zijn te bang om echt te relaxen en om van ons leven te genieten. Nee in plaats daarvan maken we lange dagen op ons werk zodat we geld kunnen verdienen om 1 of 2 keer per jaar te genieten van een vakantie die maar heel kort duurt en altijd eindig is.

Als je het rustiger aan zou doen als je dagelijks veel beter in staat zijn om te waarderen wat je hebt. En juist dan komt geluk om de hoek kijken. Als je dankbaar bent voor de kleine dingen zoals die vogels, dat rondje om met de hand en die mooie lucht dan leer je langzaam hoe geluk voelt.

Maar in plaats daarvan is het makkelijk om geluk achterna te jagen. Achter geluk aanzitten is als het najagen van je eigen schaduw. Het is niet mogelijk want het is geen onderdeel van jou. Geluk zit in je. Je vindt het niet buiten jezelf en het is onmogelijk te bereiken als je geen pas op de plaats maakt.

Als je aan mensen vraagt die het zwaar hebben, die afscheid van iemand moeten nemen of die iemand hebben verloren wat hun gelukkig heeft gemaakt en wat ze zullen missen dan zullen ze vaak zeggen: de kleine dingen. Dat wekelijkse bezoekje, dat regelmatige belletje, het met je partner kletsen over alles en nog wat in bed als het licht uit is, de poot van je huisdier op je been, de geur van het haar van je dochter en de ogen van je partner als je tegen hem zegt dat je van houdt.

De kleine dingen, die recht voor je neus staan. Maar zelfs als we ze beginnen te herkennen en te waarderen dan zijn we nog te bang. Bang om echt te relaxen en ervan te genieten, want wat nou als we het weer kwijtraken? Wat als…

En dus genieten we nog niet echt van het moment. Blijven we vasthouden aan hoop, kijken we wat er nog meer. Want komt er hierna? Wat is er beter? En wat ligt er om de hoek? Maar geluk is nu. Geluk is hier als je ontspannen genoeg bent en moedig genoeg om het te accepteren.

Je baan? Je moet je realiseren, dat los van hoe jij je vandaag voelt, dit de baan was die je wilde. Er was een moment dat jij deze baan wilde en dat jij erop hoopte.

Je partner? Er was een moment dat je hem wilde. Maar omdat je altijd kijkt naar wat beter is of naar wat hierna komt, neem je niet de tijd om te waarderen wat je nu in je handen hebt.

Je lichaam? Als je nu je been zou verliezen zou je terug verlangen naar je zachte dijen met je cellulitis.

Dus relax en realiseer je wat je nu al hebt. Als je ontspant en waardeert wat je nu al hebt dan is de kans groot dat je dankbaar bent. En dat je jouw geluksgevoel over je heen kan laten komen als een warme deken.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?