Geluk

7 Redenen waarom we soms jaloers zijn op onze vrienden (en andersom)

Keuzestress

We zijn stiekem allemaal wel eens jaloers, hoe graag we er ook boven zouden willen staan. Jaloezie is een combinatie van gevoelens die voortkomt uit een verlangen; je wilt wat je denkt dat iemand anders heeft. Jaloezie is een reactie op een ander persoon die succes, vaardigheden of kwaliteiten heeft die wij graag zelf zouden bezitten. Jaloezie in een vriendschap is lastig, want vriendschap is gebouwd op steun en onderlinge competitie knaagt aan de fundering van een vriendschap.

De meeste van ons zijn op een bepaald punt in hun leven wel eens jaloers geweest op een vriend of vriendin. Er zijn 7 issues die jaloezie binnen vriendschappen extra kunnen triggeren. Lees verder en kijk of er triggers zijn die jij wel eens hebt meegemaakt in je verleden.

1 Geld
Het kan ongelijkheid in een vriendschap brengen wanneer één vriend meer geld heeft dan de ander. Wanneer de ene vriend makkelijk kan rondkomen en leuke dingen kan kopen voor zichzelf en de ander dagelijks aan het strijden is om de eindjes aan elkaar te knopen dan kan dit moeilijk zijn. Vooral in sociale kringen waar stellen veel geld verdienen kunnen vergelijkingen meer voorkomen dan in andere kringen; stellen met minder geld zijn zich dan nog bewuster van het feit dat zij minder te besteden hebben dan hun vrienden.

2 Relatiestatus
Wanneer het vinden van een partner momenteel een prioriteit voor je is kan het zijn dat je af en toe jaloerse gevoelens hebt voor één van je beste vrienden die wel een relatie heeft. Je zal niet de eerste zijn die de woorden uitspreekt: “vriendin X heeft altijd iemand, zij heeft altijd een relatie”. De vriend die jaloers is kan gaan vergelijken, waarom heeft zij nou wel een relatie? Is zij leuker, mooier, grappiger dan ik?

3 Vruchtbaarheid en kinderen
Voor vrouwen kan vruchtbaarheid een reden voor jaloezie zijn in vriendschappen. Stel, de ene vriendin wordt zwanger terwijl de andere vriendin al een aantal jaren aan het proberen is om zwanger te worden. De ene vriendin is blij voor haar zwangere vriendin want ze houdt van haar vriendin, maar in het algemeen houden we er toch meer van wanneer onze eigen verlangens worden ingewilligd. Daarnaast, we kunnen vaak pas echt blij voor iemand anders zijn wanneer we zelf echt blij en gelukkig zijn. Dus de vriendin houdt van haar vriendin en is heel erg blij dat ze zwanger is, maar ze had graag gezien dat ze samen zwanger waren.

4 Aantrekkelijkheid
Deze trigger vindt het meest plaats wanneer mensen in hun 20-er jaren zijn en geldt in mindere mate voor 30-ers. Jaloezie om het uiterlijk van je vriend of vriendin komt vaak voor tijdens de fase dat mensen op zoek zijn naar hun eigen indentiteit en bewustzijn. Tijdens deze periode vinden mannen en vrouwen het uiterlijk belangrijker dan wanneer ze ouder zijn. Mensen met een lage eigendunk zijn sneller geneigd om jaloers te zijn op het uiterlijk van hun vrienden. Maar ook wanneer mensen ouder zijn kan het uiterlijk nog steeds een reden zijn voor jaloezie.

5 Gewicht
Wanneer je nooit met je gewicht hebt geworsteld is het moeilijk voor te stellen hoe het je zelfvertrouwen kan schaden als je vindt dat je zwaar bent. Hoewel de meeste mensen proberen om hun gewicht hen niet te veel te laten storen, ondervinden veel mensen met overwicht hier in het dagelijks leven negatieve gevolgen van. Voor mensen die niet blij zijn met hun gewicht kan een vriend die slank is jaloerse gevoelens opwekken.

6 Carrière
Mannen en vrouwen zijn vaak niet jaloers op de carrière van hun vrienden, maar ze worden wel jaloers wanneer iemand meer verdient dan zij. Ook een vriend die hetzelfde werk doet en daar succesvoller in is kan jaloezie triggeren.

7 Social media
Een recente studie heeft uitwezen dat social media heftige jaloerse gevoelens kan opwekken. Dit is niet zo gek, wanneer mensen de leukste en gelukkigste foto’s van zichzelf plaatsen en dus eigenlijk tegen iedereen zeggen: Wij hebben het goed voor elkaar!

Jaloezie zal altijd wel een deel blijven uitmaken van vriendschappen, het zit gewoon in de menselijke natuur. Maar hoe gelukkiger jij zelf in je leven wordt, liefde – sociaal – werk – hobby’s, hoe minder jaloers je zal zijn op andere mensen.

PsychologyDaily

Reacties

Laat een reactie achter