Bewegen Gezondheid

Waarom is veranderen zo moeilijk? Tips hoe jij je ‘goede voornemens’ wel kunt volhouden

Hoe houd jij je goede voornemens wel vol
meer energie door sporten
Geschreven door Jurriaan de Haas

Eind december, het moment om eens aan je goede voornemens te gaan denken. Een moment om stil te staan bij het afgelopen jaar. Hoe je sommige dingen misschien anders wilt doen in het nieuwe jaar. Wat je wensen voor het nieuwe jaar ook zijn. Of je nou wilt stoppen met roken, meer bewegen of gezonder wilt eten. De energie komt altijd van binnenuit.

Hier gaat het soms ook mis. De goede voornemens lijken geen diepe betekenis te hebben. Het is meer een hot item om over te kletsen zo aan het eind van het jaar. Net zoals ons dagelijkse praatje over het weer. Niks mis mee natuurlijk! We doen zeker ons best om er weer volledig voor te gaan in het nieuwe jaar. Toch lijkt het elke keer te mislukken. Herkenbaar?

De verandering die we door willen maken is meestal te groot en te veeleisend. Iets wat een positieve verandering teweeg moet brengen voelt meer als een last. Er is veel motivatie voor nodig om het vol te kunnen houden en al snel zijn we weer terug bij af. Elke poging die we wagen zorgt er ook voor dat we steeds minder zin krijgen om het toch weer te proberen. Je raakt in een soort van vicieuze cirkel.

Waarom willen we zo graag goede dingen voornemen? Is het iets wat we echt graag willen of omdat de buitenwereld dat van ons verwacht? Als we echt graag willen, waarom dan in het nieuwe jaar? Waarom niet op elke andere dag. Het zal een combinatie van verschillende factoren zijn.
Ik vind het wel een mooi moment, zo aan het eind van het jaar. Ook al ben ik niet zo van de goede voornemens denk ik toch dat het goed is om even stil te staan. Er is dan ieder geval een moment dat wil stil staan bij wat we doen.

Goede voornemens klinken voor mij een als een moment opname. Iets wat op de oppervlakte ligt en als het niet lukt het eigenlijk ook niet zo erg is. Terwijl goede voornemens vaak wel een diepere betekenis hebben. Stoppen met roken voor de gezondheid, meer bewegen om ons fitter te voelen. Enzovoort.
Zo lijkt het weinig zin te hebben om überhaupt goede voornemens te hebben. Toch denk ik dat het goed is om er mee door te gaan alleen zou het misschien beter gaan als we het is op een andere manier benaderen.

Een beter 2016? Welnee! Gewoon een beter leven!
Een beter en gezonder leven begint niet op 1 januari. Er is geen vast tijdpad voor. Het is niet iets wat je in je agenda kunt zetten. Het is een gevoel van binnen. Een gezonder en bewuster leven is iets wat groeit en tijd nodig heeft, niet iets wat je kunt forceren.

Denk groots, maar maak je stappen klein
We kunnen groots denken. We zijn tot alles in staat. Denk groots maar maak je stappen klein. Verandering doet pijn. Te grote stappen zorgen op termijn voor te veel weerstand. Maak je stappen kleiner en je zult de weerstand niet ervaren.

Bekijk jezelf, maar dan van een andere kant
Trek jezelf eens uit die bubbel. Doorbreek de standaard patronen. Wat we blijven doen en altijd al deden brengt ons telkens weer bij het begin. We kunnen dus net zo goed blijven staan. Doe eens wat anders. Een open blik naar het leven met al zijn mogelijkheden. Hoe kunnen we veranderen als we telkens hetzelfde blijven doen?

Pijn, vreugde, verdriet, liefde
Zolang we weg blijven rennen voor angst en verdriet zullen we  steeds meer angst en verdriet ervaren. De ultieme reis naar geluk zit hem niet in het streven naar geluk, maar het ervaren van de reis zelf. Pijn en verdriet horen er daar net zo bij als vreugde en liefde. Het een kan niet zonder het ander. Het een is niet anders dan het ander.

Ga naar de kern
Waarom wil je veranderen? Wat is de boodschap van je goede voornemens. We kunnen grootste veranderingen niet maken op de oppervlakte. We zullen dieper moeten graven. Rechtstreeks naar de kern.

Toen, nu, later
Leer van het verleden, maar leef er niet meer. We kunnen blijven vasthouden aan het geen wat is gebeurd, maar dat belemmerd het leven van nu. Pieker niet over later. Angst over iets wat nog komen moet is zinloos. Hoe meer we de toekomst willen controleren, hoe minder we echt genieten van het leven nu. Nu is waar alles gebeurd.

Fijne dagen en tot in een nieuw jaar! Of nee, tot in het nieuwe leven! 🙂

www.movemind.nl

Over de schrijver

meer energie door sporten

Jurriaan de Haas

In een tijd waarin de wetenschap ons precies kan vertellen wat wel of niet goed voor ons is raken we toch compleet verdwaald en lijkt het dat we steeds meer kampen met levensstijl gebonden aandoeningen. Ik wil niet de zoveelste health guru zijn. Wel geloof ik erg in inspiratie, ontspanning en eerlijkheid. Inspiratie voor de nodige intrinsieke motivatie. Ontspanning, omdat te veel stress ons letterlijk ziek maakt en eerlijkheid omdat we elkaar moeten kunnen vertrouwen. Juist als het gaat om onze gezondheid.