Hooggevoelig

Waarom het soms zo moeilijk is om in balans te komen als je hooggevoelig bent

Waarom is het zo moeilijk om in balans te komen als je hooggevoelig bent

Stevig in je schoenen staan en in balans zijn, wat er om je heen ook gebeurt kan soms lastig zijn als je hooggevoelig bent. Want je pikt alles om je heen op: de emoties van de mensen om je heen, spanningen die in de lucht hangen, geluiden en energie.

Wanneer je niet in balans bent dan ben je als een blaadje in de wind; je bent kwetsbaar en snel uit het veld geslagen. Maar wanneer je in balans bent dan ben je een grote boom met haar wortels stevig in de grond. Wanneer er iets gebeurt dan heeft dat niet zo veel invloed op hoe jij je voelt en je voelt je vredig en rustig.

Er zijn veel manieren om jezelf in balans te krijgen. Fysieke activiteiten houden je in balans zoals fietsen, hardlopen, wandelen, tuinieren. Maar je kunt ook mediteren om jezelf in balans te houden.

Maar in sommige situaties is het voor ons hooggevoeligen moeilijk om in balans te blijven.

1 Fysiek ongemak
Wanneer je pijn hebt of heel erg moe bent dan is het lastig om in balans te blijven. Dingen komen nog meer binnen dan dat ze normaal al doen.

Dit kun je eraan doen:
Kijk wat er gebeurt als je even een time-out neemt. Heb de intentie om in balans te komen en om in het nu te zijn. Adem rustig in en uit en zend liefde naar de plekken in je lichaam die pijnlijk of moe aanvoelen. Sta de pijn en vermoeidheid in je lichaam toe en accepteer het. Kijk of je zo meer rust ervaart.

En weet dat het een stuk makkelijker is om in balans te zijn wanneer je uitgerust bent. Soms is vroeg naar bed gaan het beste wat je kunt doen! Wees lief voor jezelf en geef je lichaam wat het nodig heeft.

2 Emotioneel ongemak
Wanneer je hooggevoelig bent kunnen emoties je soms overweldigen. Je kunt enorm verdriet ervaren en emoties voelen intens. Het is moeilijk om open te staan voor deze emoties maar wanneer je probeert om toch in balans te komen dan kun je vanuit andere perspectieven naar je emoties kijken.

Dit kun je eraan doen:
Het probleem met emotioneel ongemak is dat het een vicieuze cirkel is; door je emoties kom je moeilijk in balans waardoor je emoties nog sterker worden. Maar weet dat wanneer jij in balans bent je beter je met je emoties om kunt gaan. Dus neem een pauze en adem rustig in en uit en voel je emoties. Sta je emoties toe om er te zijn en weet dat je emoties gewoon een energie zijn die door je lichaam stromen. Wanneer jij je op je emoties blijft focussen dan blijven deze emoties groter worden (alles wat je aandacht geeft groeit). Wanneer jij je concentreert op het feit dat het gevoel er mag zijn dan zal het uiteindelijk afzwakken. Dus kom uit je hoofd en concentreer je op je gevoel.

3 Ergens niet willen zijn
Soms is het moeilijk om in balans te komen omdat je ergens niet wilt zijn. Veel mensen die hooggevoelig zijn hebben soms moeite om ergens te zijn, ze voelen zich vaak anders dan de rest.

Dit kun je eraan doen:
Het is lastig om in balans te komen als jij je ergens niet op je gemak voelt. Maar neem weer de tijd om te aarden, om tot jezelf te komen. Sluit je af voor negatieve invloeden en zorg dat anderen jouw energie niet nog verder afnemen. Laat jouw energie weer stromen in je lichaam door je voeten stevig op de grond te plaatsen en te weten dat je hier mag zijn. Eis jouw stukje grond op en voel de kracht door je heen stromen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?