Relaties

Waarom gelukkige stellen minder op social media posten

Waarom gelukkige stellen minder op social media posten

Daten is tegenwoordig niet meer zo makkelijk, want je moet het cool spelen. Je wordt als vrouw niet meer mee uit gevraagd naar de bioscoop of voor een etentje, nee er wordt gevraagd of je komt ‘hangen’… En dan heb je eindelijk iemand gevonden dan weet je nog steeds niet of jullie nou een stel zijn of dat jullie ook nog steeds andere mensen zien, want iedereen keep’s it cool… Dus als je dan eindelijk echt een stel bent en het is ook nog eens Insta official, dan heb je in ieder geval die bevestiging.

Wanneer je Instagram ziet als een modern dorp, een plek waar de gemeenschap samenkomt dan is het logisch dat je kleine stukjes van je leven deelt met je gemeenschap en is daar niets mis mee. Het is leuk om bepaalde dingen te delen met anderen. Maar social media heeft een extra nuancelaag toegevoegd aan onze indentiteit, verbondenheid en eigenwaarde. We kunnen een beeld van onszelf neerzetten waarvan we willen dat anderen het zien.  We kunnen laten zien hoe populair we zijn, hoe anderen ons zien en hoe we er sociaal voorstaan (veel vrienden hebben, veel etentjes, borrels etc.) ten opzichte van anderen. Hoewel uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat het niet allemaal zo ‘negatief’  en een schreeuw om aandacht is; we plaatsen ook foto’s of selfies ze betekenis aan een gebeurtenis willen overbrengen. Maar het zal geen verassing voor je zijn dat veel mensen verslaafd raken aan de likes en clicks, aangezien de dingen die je op social media ziet – persoonlijkheid, connectie, zelfwaarde – onderwerpen zijn waar de meeste mensen vroeg of laat mee worstelen.

Tegenwoordig vaak zo dat hetgeen je ziet niet hetgeen is wat er werkelijk gebeurt, ook op het gebied van relaties. Hoewel het normaal is om trots te zijn op je partner en je dit zeker niet geheim hoeft te houden, is er wel een verschil tussen hoe tevreden je echt bent met je relatie en hoe vaak je er dingen over post. Hier zijn een aantal redenen voor:

1 Wanneer je wel oprecht gelukkig bent met je leven dan zal het veel minder in je opkomen om hier constant foto’s van te maken om deze op je social media te plaatsen. Het is niet zo dat wanneer je gelukkig bent je deze dingen nooit doet, maar je leven maakt je gelukkig dus waarom zou je bezig zijn met andere dingen die je alleen maar afleiden?

2 Als je echt gelukkig bent dan heb je geen behoefte aan bevestiging van anderen
Met andere woorden, gelukkige stellen hebben er geen behoefte aan om steeds weer te laten zien hoe gelukkig ze zijn. Ze zijn samen gelukkig en ze halen hun geluk of vreugde niet uit het aantal likes wat ze krijgen op een foto van hen samen.

3 Oprecht gelukkige stellen hoeven niets te bewijzen
Ze hebben het niet nodig om aan anderen te laten zien dat ze gelukkig en geliefd zijn en dat ze dus aantrekkelijk en leuk genoeg zijn voor het hebben van een relatie. Ze zijn samen gelukkig en hoeven aan niemand wat te bewijzen.

4 Je kunt je beter voelen over je leven door te denken dat anderen een ander beeld hebben van je leven
Met andere woorden, wanneer we geen voldoening halen uit delen van ons leven waarvan we denken dat deze representatief zijn voor ons emotionele welzijn, dan zoeken we dit gevoel ergens anders. Wanneer we onszelf ervan kunnen overtuigen dat andere mensen onze relatie zien als gelukkig, dan voelen we onszelf ook gelukkiger over deze relatie, omdat we onbewust een andere perceptie krijgen.

Onderzoek toont aan de mensen die minder gebruik maken van social media over het algemeen gelukkiger zijn
Mensen die een week lang geen Facebook gebruiken rapporteerden dat ze zich significant gelukkiger voelden. Ook depressie wordt gekoppeld aan intensief social media gebruik en een heftig social media gebruik wordt ook vaak geassocieerd aan een minder goede mentale gezondheid. Overmatig gebruik van social media is dus gewoon niet zo goed voor ons, logisch dat overmatig gebruik dan ook niet zo goed voor je relatie is.

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

 Foto sandnsmiles.com