Ontspanning

Wat te doen met een zolderkamer? Vijf slimme tips

De zolder is niet de meest handige plek in huis met zijn schuine wanden en krappe, donkere hoeken. Maar het is ook jammer de ruimte niet te gebruiken. Met een beetje inspiratie en wat handigheid tover je de zolder om tot een slimme ruimte waarvan je nuttig gebruik maakt. We geven je graag vijf manieren om de zolderkamer slim te gebruiken.

Slaapkamer

De zolder omtoveren tot slaapkamer of logeerkamer is helemaal niet zo moeilijk. De ruimte moet aan een paar voorwaarden voldoen, zoals een goede ventilatie en voldoende licht. Heb je geen of een klein raam in het dak? Overweeg dan een groot raam te plaatsen, zoals kiepraam, of een lichtkoepel zodat je regelmatig kunt luchten en je niet alleen afhankelijk bent van kunstlicht. Gordijnen slaapkamer heb je dan natuurlijk ook nodig, om hinderlijk licht en eventuele inkijk te voorkomen. Verder is het een kwestie van gezellig inrichten. Is het een logeerkamer? Kies dan voor een neutrale woonstijl met rustige kleuren, zodat iedereen zich er op zijn gemak voelt.

Kantoor

Werk je regelmatig thuis en zoek je naar een rustige plek? Je kunt de zolder verbouwen tot een kantoor. Ook hier zijn licht en lucht belangrijk. Bedompte lucht is vaak niet bevorderlijk voor de concentratie en kan bovendien hoofdpijn geven. Verder is het verstandig te kiezen voor een inrichting die niet te veel afleiding geeft en waarin jij je prettig voelt. Voldoende opruimmogelijkheden, lichte kleuren en niet te veel meubelen in de ruimte helpen daarbij. Ook planten misstaan niet in een kantoor. Groen is bevorderlijk voor de concentratie en ze helpen bij het behouden van een goed leefklimaat.

Speelkamer

Heb je (jonge) kinderen? Een zolderkamer is heel geschikt als speelkamer. Met verkleedkleding, knutselspullen en knuffels voor jongere kinderen en bijvoorbeeld een spelcomputer of boeken voor oudere kinderen. De zolderkamer is een plek waar kinderen zich even terug kunnen trekken om te ontspannen of om zich lekker uit te leven.

Hobbykamer

Heb jij een hobby waarbij je wel wat rust en ruimte kunt gebruiken? Dan is een zolderkamer ideaal. Van het beoefenen van een muziekinstrument tot het bouwen aan een modelspoorbaan of schilderen, een zolderkamer leent zich hier goed voor. Heb je niet voldoende natuurlijk licht in de kamer, kies dan voor flexibele, dimbare spotjes zodat je geen donkere hoekjes in de ruimte hebt en je het licht al naar gelang de situatie feller of minder fel maakt. Heb je een hobby die wat meer geluid maakt, dan kun je voor extra isolatie van de muren en/of het dak kiezen. Dit bespaart bovendien op de stookkosten.

Wasruimte

Heb je een relatief klein woonoppervlakte én wil je besparen op energie? Maak van de zolderkamer dan een wasruimte. Hier droog je de was bij koud of minder goed weer en bespaart op een wasdroger. Bovendien heb je hier alle ruimte om de was die nog gevouwen moet worden op te slaan zodat het in huis minder rommelig is.