Een moeder met een 9 jaar oude dochter is bezorgd over haar gedrag. Wat eens haar sociale vlinder was, is nu een meisje wat niet meer met haar vrienden wil afspreken. Haar dochter is plotseling ziek vlak vóór hockeytraining. Ze kan niet slapen. Ze eet amper. Ze wil alleen nog maar in haar kamer zitten. En als haar moeder de kamer verlaat en dit jonge meisje hier zit, durft ze pas haar gedachten uit te spreken: “iedereen haat me.”
Dit schooljaar pakt niet goed uit voor dit meisje. Haar vrienden zijn nu haar grootste vijanden. Ze doen treiterige dingen zoals de spullen van haar bureautje omvergooien, vernederen voor de klas, roddelen over haar en online pesten.
Er zijn veel kinderen die dagelijks worden gepest. Denk hierbij aan acties als buitensluiten, negeren, roddelen, maar ook bedreigen en chanteren en dit zorgt voor emotionele of psychische schade.
Kinderen zoeken niet altijd meteen hulp als ze worden gepest. Dit kan verschillende redenen hebben. Sommige vrezen dat het pesten erger wordt als de docenten en directeur erbij worden betrokken. Anderen willen het misschien allemaal zelf oplossen of zijn afwachtend en hopen dat het vanzelf wel overgaat. Als kind kan je je ook schamen voor het pesten, als je wordt vernederd ervaar je hierdoor gevoelens van schaamte.
Veel kinderen moeten dagelijks dealen met pesten. Pesten is niet altijd makkelijk te herkennen of te betrappen omdat het onder de radar van leraren, ouders en andere volwassenen blijft. En pesten houdt helaas niet op als een kind naar huis gaat, want het pesten kan ook uitmonden in cyberpesten. Denk maar aan alle platformen waar je kind gepest op kan worden. De pestkoppen zorgen er wel voor dat de roddels overal worden verspreid.
Het pesten kan dag en nacht gedurende langere periodes voorkomen voordat een volwassene het gedrag opmerkt. Het is pijnlijk en moeilijk om te ontdekken dat jouw kind slachtoffer is. Toch zijn er een paar stappen die je kunt nemen als je denkt dat jouw kind gepest wordt.
Luister en toon empathie
Veel ouders ondernemen direct actie zodra ze vermoeden dat hun kind wordt gepest. Leraren worden gebeld. Sommige posten zelfs woedende berichten op Facebook. Maar het ding is: je kind heeft je nu nodig. De meeste kinderen wachten heel lang om hun ouders te vertellen over het pesten, dus de belangrijkste eerste stap die je kunt nemen, is om te luisteren, vragen te stellen en empathie te tonen. Je kind moet weten dat jij er bent om haar/hem te ondersteunen en dat je naar de verhalen zal luisteren.
Verzamel bewijsmateriaal
Documentatie is belangrijk omdat leraren, zelfs met meer openlijke vormen van pesten, niet alles zien wat er overdag gebeurt. Er zijn twee kanten aan elk verhaal en het documenteren van de ervaringen van uw kind helpt je om duidelijk te communiceren tijdens gesprekken. Zeg tegen je kind: “Het spijt me echt dat dit met je gebeurt, en ik wil je helpen je veilig te voelen op school. Wil je me alstublieft helpen door alle dingen te zeggen die zijn gebeurd?” Als je kind cyberpesten meldt, controleer dan zijn of haar telefoon en maakt u schermafbeeldingen van incidenten. Zoek ook naar verwijderde items, omdat veel kinderen bewijs van cyberpesten verwijderen vanwege schaamtegevoelens.
Communiceer met de school
Begin met de klassenleraar of mentor. Geef de feitelijke informatie die je hebt samengesteld en vraag om een gesprek om het probleem te bespreken en een plan voor je kind op te stellen. Focus je op de informatie die door je kind wordt versterkt en hoe het pesten jouw kind treft (faalangst, moeite met concentratie, stress).
Forceer geen groepsgesprek met de pesters
Slachtoffers dwingen om hun pesters in een gesprek te confronteren, zelfs in de schoolomgeving met een aanwezige leraar, kan angst en schaamte opwekken. Het kan er toe leiden dat het slachtoffer het verhaal intrekt om verdere confrontaties te voorkomen. Zo’n groepsgesprek moet vooral niet geforceerd plaatsvinden.
Zoek hulp
Pesten is een serieuze zaak en kan helaas symptomen van angst en depressie veroorzaken en is gekoppeld aan zelfmoordgedachten. Als je weet of vermoedt dat jouw kind het slachtoffer van pesten is kan je het beste hulp vragen van een erkende zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg, zodat jouw kind een veilige ruimte heeft om zijn of haar gevoelens te verwerken en zelfvertrouwen te ontwikkelen.