Je gaat op vakantie naar een lekker zonnig oord. Misschien pak je nog een aantal keer een zonnebankje omdat je dan minder snel verbrandt tijdens je vakantie. En natuurlijk zie je er ook net even leuker wanneer je in plaats van die witte melkflessen een bruin ondergrondje hebt.
De meningen verschillen nogal over bovenstaande aanpak. Lees verder wat Robert H. Shmerling, M.D., is professor of medicine op Harvard Medical School van deze aanpak vindt.
Experts schatten in dat wanneer je in de zon gaat zitten wanneer je al een bruine kleur hebt opgedaan dit gelijk is aan een zonnebescherming van factor (spf) 3 tot 4. Wat betekent dat je huid tot 4 keer meer zon aan kan zonder te verbranden dan wanneer je geen bruine ondergrond hebt. Wanneer je normaal bijvoorbeeld verbrandt na 10 minuten in de zon beschermt een ondergrondje je 40 minuten tegen verbranden.
Hoewel het beter is dan niets zal niemand je aanraden om een zonnebrand te gebruiken met factor 4 of minder; de meest aangeraden zonnebrand heeft minimaal factor 15 tot 30. De meeste zonnebanken stellen de huid bloot aan ultraviolette straling (UVA). UVA stralen zijn langer en reiken dieper in de huid. Ultraviolette B (UVB) stralen zijn korten en bereiken alleen de bovenste lagen van de huid. Van zowel UVA als UVB kun je bruin worden. Als je er al vanuit gaat dat een onderlaagje je beschermt dan zijn bruine kleurtjes verkregen door UVA straling minder beschermend voor je huid dan een kleurtje wat je hebt opgedaan middels UVB straling.
Wanneer je voorstander bent van een ondergrondje door de zonnebank, dan verbrand je misschien iets minder snel maar dan bagatelliseer je de mogelijke huidbeschadiging of het risico op kanker welke zijn gerelateerd aan het gebruik van de zonnebank.
Robert H. Shmerling denkt dat de aantrekkingskracht van een bruine ondergrond groot is. Hij zegt dat ook al kunnen we het er allemaal over eens zijn dat, hoewel een bruine ondergrond creëren onder zonnebank niet het beste idee is, dit toch populair blijft. Het is aan onszelf om de risico’s in te schatten. Dat doen we tenslotte elke dag; fietsen we wel of niet door rood licht, rijden we te hard, we doen niets anders dan de hele dag onze eigen risico’s inschatten.
Maar als het je doel is om niet te verbranden door eerst onder de zonnebank te gaan dan zijn er betere manieren te verzinnen om niet te verbranden in de zon:
Blijf uit de zon van 10.00 tot 15.00 uur. Deze periode is de zon het meest intens.
Gebruik genoeg zonnebrand. Kies een zonnebrand met minimaal SPF 30 die beschermt tegen zowel UVA als UVB stralen. Smeer minstens elke 2 tot 3 uur en vaker als je hebt gezwommen of hebt zweet.
Draag beschermende kleding. Een shirt met lange mouwen, een petje en een lange broek zijn een goede bescherming tegen de zon.
Laat een reactie achter