Gezondheid

Tips om te veel prikkels via sociale media te voorkomen

Filter je social media om stress te voorkomen
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

De hele dag door krijg je bewust of onbewust prikkels via sociale media. Als je daar gevoelig voor bent kun je daar flink door overspoeld raken. Je krijgt dagelijks gezien te maken met informatie via: radio, televisie, e-mail, sms, Facebook, whatsapp en Twitter. Daarnaast komt er ook nog informatie binnen via je zintuigen; dingen die hoort, ziet, voet, ruikt en proeft.

Je hoort bijvoorbeeld elke whatsapp met een geluid binnen komen, terwijl je met iemand ‘live’ in gesprek bent. Je staat bij de kassa af te rekenen en tegelijkertijd gaat je telefoon, of krijg je een bericht via sociale media. Je ziet dat het buiten bewolkt is, je voelt wat de temperatuur is, je hoort muziek in de winkel, of ziet het nieuws op een televisie.

Het kost veel energie, tijd en stress als je alle informatiestromen wilt volgen. Jouw tijd raakt versnipperd doordat je alle informatiestromen onbewust wilt volgen. Je bent snel afgeleid en daardoor moet jij je telkens weer opnieuw focussen op waar je mee bezig was. Hierdoor kost alles wat je doet meer tijd en energie. Dit wordt helemaal lastig op het moment dat veel informatiestromen op hetzelfde moment bij je binnenkomen. Je wilt niets missen, maar dit zorgt wel voor stress.

De informatiestroom is nu groter dan ooit, hierdoor kan het je allemaal een beetje te veel worden. Het wordt ook steeds lastig om overzicht te houden over wat belangrijk voor je is en wat niet. De informatie komt snel voorbij, en er wordt vaak ook snel een reactie verwacht. Als je geen keuzes maakt en het allemaal over je heen laat komen, raak je al snel in de stress. Je hoeft de vooruitgang niet stoppen, je kunt wel leren om hier beter mee om te gaan.

Als je niet overspoelt wilt raken is het belangrijk om informatie te filteren. Hiervoor moet gaan bepalen met welke informatie je echt iets wilt doen. Nu lijkt alles misschien nog even belangrijk, maar als je dit betere gaat onderzoeken zijn er altijd dingen die meer of juist minder belangrijk voor je zijn.

We leven ondertussen in een informatietijdperk. In het begin was het op Facebook nog te volgen wat jouw 5 vrienden de hele dag door deden. Maar met 500 ‘vrienden’ wordt dat een stuk lastiger. Het is even wennen om jouw gewoonte te veranderen en op deze manier te gaan denken en handelen. Je wilt niet dan mensen jou onaardig gaan vinden. Als je eenmaal merkt wat het je oplevert, zal het je motiveren om ermee door te gaan.

De grootste valkuil is dat jij je niet afvraagt wat nu echt belangrijk voor je is. Als je niet filtert lijkt alles even belangrijk. Dan kun je als je in gesprek bent met iemand dat onderbreken voor een bericht op Facebook of whatsapp, maar wat is nou echt belangrijker? Een echt gesprek of een digitale post? Ondanks het feit dat je niets wilt missen, is het toch belangrijk om jouw leven te vereenvoudigen, zodat je meer rust creërt.

5 tips voor het filteren van jouw informatiestroom waardoor je meer rust krijgt:

  1. Vraag je af welke informatie echt belangrijk is
  2. Schrijf dit voor jezelf op. Dat heeft meer effect dan het alleen bedenken.
  3. Zet ze op volgorde van belangrijkheid. Hierdoor zal het je duidelijker worden welke zaken je minder aandacht kunt geven. Hou er rekening mee dat de volgorde op een ander moment anders kan zijn;
  4. Zet de informatiestroom stil op momenten dat je er niets mee kunt. Ben je aan het autorijden? Dan kun je de telefoon niet opnemen of geen meldingen van sociale media ontvangen. Dus kun je hem beter uitzetten. Op dat moment is autorijden belangrijker;
  5. Vereenvoudig je leven. Stop informatiestromen die onderaan je lijstje staan en waar je minder mee doet. Als mensen je echt willen bereiken doen ze dat ook.

Dus, wil je minder prikkels en meer rust? Vraag je af wat echt belangrijk voor je is en filter jouw informatiestroom! Zet de informatiestroom ook stil op momenten dat je er niets mee kunt. Dat scheelt je stress, energie en tijd, op deze manier kom je meer aan je rust toe. En heb je meer tijd om in te delen zoals jij dat leuk vindt.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van stress, overspannen zijn of een burn-out hebben aan meer rust in hun leven, zodat ze meer energie hebben en weer kunnen genieten.)

 

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.