Geluk

Super tips om om te gaan met kritiek zodat je je steeds minder van anderen aantrekt

Super tips om om te gaan met kritiek zodat je je steeds minder van anderen aantrekt

Niet iedereen staat hetzelfde als jij in het leven. Dat is prima, iedereen volgt zijn eigen weg en het is niet jouw doel in het leven om iedereen maar tevreden te stellen. Het leven gaat om accepteren wie je bent en het leven leiden waar jij gelukkig van wordt!

Als je andere mensen altijd maar wilt pleasen, dan doe je er waarschijnlijk alles aan om kritiek te voorkomen. Je doet waar andere mensen gelukkig van worden, terwijl jezelf steeds een beetje ongelukkiger wordt. En terwijl de enige die echt weet wat echt goed voor je is jijzelf bent.

Goed om te weten is dat in de meeste gevallen de mening van anderen of kritiek niet over jou gaat, maar over hen. Het komt van kortzichtigheid, angsten of zorgen. Maar dat maakt het niet minder pijnlijk, daarom vind je hieronder 5 manieren om te kunnen dealen met kritiek zodat jij je steeds minder van anderen aantrekt.

1 Adem in, adem uit
Reageer niet direct. Adem even diep in en uit (of een paar keer als dit nodig is) hierdoor gaat je hartslag naar beneden en kun je kalmer reageren. Als je direct reageert dan ga je snel in de aanval en dit brengt onnodig veel stress voor je lichaam.

Herinner jezelf eraan dat die ander jou niet is, ze staan niet in jouw schoenen en je doet het prima zonder hun commentaar. Zit er een kern van waarheid in de feedback? Kom er dan later op terug: “Bedankt, geef me even om erover na te denken” zou een prima reactie zijn.

2 Neem het niet persoonlijk op
In de meeste gevallen heeft kritiek weinig met jou te maken en alles met de ander en zijn of haar perspectief op de wereld. Als iemand jou beledigt dan komt dit vaak door de manier waarop ze over zichzelf denken. Ze adviseren je op basis van hoe zij zich voelen. Als het om commentaar gaat van iemand waar je veel om geeft dan check dan de volgende tip en anders? Ene oor in en andere oor weer uit.

3 Ga op zoek naar de waarheid
Er kan ook een kern van waarheid in kritiek zitten. Opmerkingen die als kritiek voelen kunnen ook liefdevolle herinneringen of zetjes in de goede richting zijn. Vaak is het ons ego die dan begint te sputteren, maar sta jezelf toe om met een open geest te luisteren. Met een open geest luisteren betekent niet dat je het bij voorbaat eens bent met de kritiek, het betekent gewoon dat je open staat voor feedback waar je iets mee kunt. Soms zien de mensen die dicht bij ons staan dingen waar we zelf blind voor zijn geworden.

4 Wees sterk!
Zelfs als je heel gevoelig bent, je moet jezelf aanleren dat kritiek er nu eenmaal bij hoort. Het is makkelijk om kritiek te hebben, dus veel mensen leveren kritiek. Je hebt kracht en lef nodig om te zijn wie je bent, zonder je al te veel aan te trekken van de kritiek van andere mensen. Je moet harder worden, want je zult je hele leven mensen tegenkomen die kritiek op je hebben. Weet wie je bent en waarom je iets doet en laat je niet meer tegenhouden door het commentaar van anderen!

5 Blijf trouw aan jezelf
Dit is de belangrijkste tip van allemaal: Wees trouw aan jezelf. Andere mensen hoeven jouw leven niet te begrijpen of te accepteren. Als jij trouw aan jezelf bent dan zul je zien dat het leven uiteindelijk mooier wordt. Het leven leiden wat anderen in hun hoofd hebben is zo zonde! Het is niet hun leven, is het is dat van jou! Je hebt maar 1 leven, maak er het beste van!!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?