Gezondheid

Studie wijst uit: Een mindful medewerker is een gelukkige medewerker

10 redenen dat het tijd is om te starten met mediteren

Er is een nieuwe studie gedaan in Taiwan, waar onderzoekers 3.270 medewerkers met veel stress hebben geselecteerd. Van deze groep werden de 144 mensen die in het bijzonder veel stress ervoeren of ongelukkig waren met hun werk uitgenodigd om deel te nemen aan de studie. Een groep mensen die deelnam aan de studie kregen een 8 weken lang durend mindfulness programma waarbij ze op het werk elke week een mindful klas volgenden van 2 uur en daarnaast kregen ze dagelijks 45 minuten mediatie huiswerk. De andere groep, de controle groep, kreeg geen mindful-training.

Wat kwam er uit de studie? In vergelijking met de controle groep voelden de medewerkers die mee hadden gedaan aan de mindfulness training zich stukken beter. Ze voelden zich minder moe en uitgeput. Ze voelden zich minder gestrest, minder depressief en nerveus, ze hadden minder moeite om in slaap te komen, ze hadden minder lichamelijke klachten en minder moeite om met anderen om te gaan.

Maar wat heeft ze dan zo goed geholpen? Mindfulness zorgt ervoor dat we onze aandacht richten op het heden en dat we accepteren wat er hier en nu gebeurt. Dat klinkt simpel, maar wanneer we daadwerkelijk mindful proberen te zijn – bijvoorbeeld je aandacht richten op je ademhaling en alles te accepteren wat er om je heen en in je hoofd gebeurt – dan vinden de meeste van ons het toch wel lastig.  Want niet alleen gaan onze gedachtes snel met ons aan de loop en denken we na over dingen die zijn gebeurd of over de toekomst, ook veroordelen we snel de dingen die zijn gebeurd of die nog moeten komen.

Zoals de meeste vaardigheden kun je ook mindfulness leren. Je moet er gewoon tijd en moeite instoppen. Verschillende studies wijzen uit dat door mindfulness te beoefenen we daadwerkelijk de structuur en de wijze waarop onze hersenen functioneren kunnen veranderen waardoor we onze gelukkiger en meer betrokken in ons leven voelen. Daarnaast helpen deze veranderingen ook om beter met fysiek en emotionele pijn om te kunnen gaan.

Hoe kun jij baat hebben bij mindfulness?
Hoe moet je nou beginnen als je meer mindful wilt zijn? Een manier die je geen extra tijd kost is om een aantal activiteiten te kiezen die je toch al doet, zoals de hond uitlaten, douchen, alleen eten en deze activiteiten vervolgens als mindfulness oefeningen te zien. Dus in plaats van je telefoon te checken tijdens deze activiteiten of in je hoofd je to do lijst na te lopen breng jij je aandacht naar je ademhaling, geluiden en je lichaam. En hoe vaker je dit doet, hoe meer mindful je wordt.

En hoewel deze informele oefeningen je inderdaad meer mindful zullen maken is het wanneer je een stap verder wilt komen belangrijk om tijd in te plannen voor meditatie. Tijdens de meeste studies die de positieve resultaten van mindfulness laten zien mediteren mensen ook regelmatig. Vooral in het begin is het het makkelijkste om te mediteren met gesproken begeleiding. Dit kan in de vorm van een app zijn of met behulp van een gesproken meditatie op bijvoorbeeld YouTube. Succes!

Bron Harvard Health