Bewegen Gezondheid

Simpele manieren om dagelijks wel voldoende te bewegen

hoe ook jij dagelijks voldoende kunt bewegen

Zit je lekker? Wij Nederlanders zitten gemiddeld zo’n 8 tot 9 uur per dag op onze kont. Als er een EK zitten gehouden zou worden, zouden wij dit zeker winnen.

Recentelijk is aangetoond dat een sedentaire levensstijl de kans op verschillende ziektes en aandoeningen vergroot. Onder sedentaire activiteiten verstaan we activiteiten waarbij het energieverbruik niet ver boven het rustmetabolisme uitkomt. Bijvoorbeeld: zitten, liggen en alle andere activiteiten waarbij er gebruik wordt gemaakt van een TV-scherm, Ipad, computer of telefoon.

Zo leidt een overwegend zittend bestaan o.a. tot een vergrote kans op overgewicht, pijn in de onderrug, afname van de botdichtheid, een toename op diabetes risico, een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en het heeft een negatief effect op de stofwisseling.

Al dat zitten doet het menselijk lichaam geen goed. Sterker nog, wij zijn ontworpen om te bewegen.

Rollen, duikelen, werpen, vangen, klimmen, klauteren, lopen en springen zijn grondvormen van bewegen. Deze worden ons al op jonge leeftijd aangeleerd en zijn een basis voor een goede sociale en cognitieve ontwikkeling. Ik kan niet wachten tot mijn pasgeboren zoon zijn eerste stapjes gaat zetten.

Waarom worden wij steeds meer een zitmaatschappij en negeren wij onze genetische blauwdruk?

Ikzelf ben mijn hele jeugd actief geweest met zwemmen, volleybal, tennis, mountainbiken, skateboarden en surfen. Op latere leeftijd ben ik de sportacademie gaan volgen, omdat ik voelde (en nog steeds) dat ik móest bewegen. Helaas dwingen andere carrière richtingen mensen tot een misschien wel veelbewogen, maar grotendeels inactief bestaan. Dit gaat mij aan het hart.

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen zegt: “Beweeg op minstens 5, het liefst alle dagen van de week, een half uur met een matig intensieve inspanning” (bijvoorbeeld lopen of fietsen). Dit is puur voor de gezondheid.

Maar wil je naast gezond ook “fit” zijn, dan moet je volgens de Fitnorm 3 keer per week minimaal 20 minuten intensieve inspanning verrichten. Fitte mensen blijken beter bestand tegen bijvoorbeeld de gevolgen van roken wanneer zij naast “gezond” ook fit zijn.

Voldoe jij aan deze normen? Hoeveel stappen zet jij bijvoorbeeld per dag? Ik houd zelf mijn stappen bij met de app van Argus. Met deze app kun je o.a. het aantal stappen per dag en de hoeveelheid verbrande calorieën bijhouden, maar ook je slaap monitoren, de hartslag meten en je voeding tracken.

Naarmate we ouder worden belasten we ons lichaam steeds minder. Slechts 10% van de ouderen voldoet aan de Fitnorm! Wanneer een ouder persoon de bus in stapt, schieten we gelijk op uit onze stoel. Eigenlijk zou het tegenovergestelde moeten gebeuren. Hoe meer je belast, hoe belastbaarder je wordt.

Ben je, net als ik, ervan overtuigd dat je door zitten geen stap verder komt? Probeer dan de volgende tips:

  • Sta elk half uur op uit je stoel en schenk een glas water in of maak een kop groene thee
  • Kun je je werkzaamheden ook staand uitvoeren? Bijvoorbeeld telefoneren?
  • Maak een korte wandeling tijdens de lunch
  • Heb je een dag toch veel moeten zitten? Ga dan ’s avonds lekker sporten. Met een abonnement van Onefit kun je, in Amsterdam en Den Haag, aansluiten bij een yogales, een bootcamp training doen, of een sportschool bezoeken.

Het lezen van dit blog nam ongeveer 4 minuten in beslag. Tijd om de benen te strekken!

Jan Volmer

www.fizzik.nl