Gezond gewicht Gezondheid

Waarom jij maar niet afvalt

Voor de eeuwige twijfelaars onder ons

Hoewel we blij moeten zijn met onszelf en ons lichaam is het soms gewoon zo dat we wat kilo’s kwijt willen raken. Omdat we dan gezonder zijn of omdat we dan lekkerder in ons vel zitten. Maar afvallen is niet makkelijk! Stephanie Clarkea en  Willow Jarosh, diëtisten, hebben de voornaamste redenen waarom je niet afvalt voor je op een rijtje gezet.

Niet vooruit plannen
Als je honger krijgt wanneer je niet bent voorbereid dan is de kans groot dat je ongezonde beslissingen neemt. Daarom is het goed om zo veel mogelijk vooruit te plannen. Probeer er even rustig voor te gaan zitten en plan je maaltijden en snacks een week vooruit. Maak een boodschappenlijstje en haal alleen de dingen in huis die je hebt gepland voor die week. Zo voorkom je dat je honger krijgt en er op dat moment alleen maar ongezonde alternatieven in huis liggen.

Eten compenseren met sporten
Hoewel je misschien denkt dat je rondje rennen door het park je het recht geeft om 4 stukken pizza te eten of dat je naar de sportschool gaat zodat je later kan eten wat je wilt dan is de kans groot dat je niet alleen een ongezonde relatie met eten creëert maar ook nog eens aankomt. Want 30 minuten rennen verbrandt ongeveer 250 calorieën dus als jij een dessert van 300 calorieën neemt dan is het niet zo gek dat je niet afvalt. Sport omdat het goed voor je is en omdat je een gezonde levensstijl aanneemt en niet alleen maar om een ongezonde levensstijl proberen goed te maken.

Het diner overslaan zodat je kunt borrelen
Wanneer je op een leeg maag een drankje neemt dan is de kans groter dat je sneller aangeschoten wordt. Waardoor je het voornemen om maar 2 wijntjes te nemen misschien snel vergeet en daarnaast ook verleid wordt door al het lekkers van de borrelkaart. En ook al krijg je misschien minder calorieën binnen omdat jij je diner hebt overgeslagen, dan nog kom je waardevolle voedingstoffen tekort. Wat er voor kan zorgen dat je bloedsuiker daalt waardoor je later extra trek krijgt. Het is daarom beter om te genieten van je maaltijd en je calorieën uit alcohol zo veel mogelijk te vermijden.

Alle lekkere dingen afzweren
Door al je favoriete voedsel in 1 keer af te zweren kan het erg moeilijk zijn om een gezonde levensstijl vol te houden. Probeer daarom te minderen en bijvoorbeeld elke avond bij de thee een klein stukje chocolade te eten. De kans is groot dat wanneer jij jezelf alles ontzegt je een enorme vreetbui krijgt waardoor je al je harde werk weer teniet doet. Stephanie en Willow raden aan om elke dag een klein snack van 150 tot 200 calorieën te nemen.

Wees voorzichtig met dagen waarop je mag zondigen
Als je van jezelf 1 dag in de week mag zondigen dan moet je hier wel verstandig mee omgaan. Want 1 ‘cheat day’ inbouwen betekent niet dat je ’s ochtends kan ontbijten met croissants, ’s middags een vette lunch mag, mag snacken wat je wilt en ’s avonds als diner een pizza met bier kunt nemen. Want dan doe je al je harde werk van de week ervoor binnen 1 dag teniet en dat is zonde!

Light producten
De light versie van de pindakaas mag dan minder calorieen bevatten maar er worden extra ongezonde ingrediënten toegevoegd zoals extra zout en suikers die smaak versterken. Willow benadrukt dat een recente studie heeft uitgewezen dat we ons niet zo verzadigd voelen wanneer we light producten consumeren en dat dit ervoor zorgt dat we op de lange termijn meer gaan eten.

Popsugar