Dat je avocado kon grillen, bakken en frituren wist ik al, maar tot op heden was ik er nog niet aan toegekomen om dit zelf een keer uit te proberen. Ik koos ervoor om de avocado te grillen. Door de avocado te grillen veranderd er eigenlijk weinig aan de smaak, misschien dat de smaak iets meer nootachtig wordt. De structuur van de avocado wordt wel iets steviger. Daarnaast zien die bruine grillstreepjes er natuurlijk prachtig uit. Leuk voor het oog ?
Laatst kocht ik verse tuinbonen. Ik ben dol op verse boontjes. Tuinbonen, kapucijners, doperwtjes, allemaal heerlijk! Het doppen van bonen vind ik op de een of andere manier ook heel erg fijn en ontspannen om te doen. Zo mooi om te zien hoe tuinbonen in de peul groeien. Ze liggen daar heel vredig als kleine baby’s in een zacht wit pluizig bedje.
Verse tuinbonen zijn relatief kort verkrijgbaar. Tuinbonen van Nederlandse bodem worden in juni en juli geoogst. Ze hebben een licht bittere smaak en laten zich heel erg goed combineren met de zoute parmaham en de romige burrata en avocado in deze salade. De salade maak ik af met een pistou van basilicum, munt, citroen en Parmezaanse kaas. De pistou geeft de salade net iets meer pit, en het frisse van de citroen en munt is mooi in balans met de romige smaken van de avocado en burrata.
Je kunt er voor kiezen om de tuinbonen dubbel te doppen. Dit betekent dat je na het koken het stugge velletje van de tuinboon verwijdert. Ik vind het persoonlijk niet nodig om dit voor deze salade te doen. Het mag van mij wel een beetje bite hebben.
INGREDIËNTEN
- 2 kilo tuinbonen
- 1 avocado
- sla (bijvoorbeeld veldsla, rucola of gemengde sla)
- 1 citroen
- basilicum
- paar blaadjes munt
- burrata
- parmaham
- parmezaanse kaas
- olijfolie
- peper en zout