Vroeger moest ik er weinig van hebben. Het idee dat ik rauw vlees moest eten daar kreeg ik al meteen de kriebels van. Ik had vroeger wel meer van die eigenaardigheden op het gebied van eten. Waar ik ooit mijn eerste steak tartare at weet ik niet meer precies, wel weet ik dat ik mezelf wel voor mijn kop kon slaan. Jeetjemina, dit was juist super lekker! Hierna maakte ik met kerst een super lekker voorgerechtje van fijn gesneden rib eye. Ook rauw. Sindsdien ben ik helemaal om.
Als je rauw vlees wilt gaan eten dan is het wel verstandig om op een aantal dingen te letten. Zo ga ik altijd naar de slager en vertel ik hem wat ik wil gaan maken en dat ik hiervoor rauw vlees ga gebruiken. Zo weet ik zeker dat ik een mooi en vers stukje vlees krijg. Daarnaast is het belangrijk om het vlees zo snel mogelijk in de koelkast te leggen. Dus niet eerst naar de slager en daarna nog langs de supermarkt en kaasboer, maar haal het vlees aan het einde van je boodschappenrondje. Daarnaast ben ik er een voorstander van om het vlees nog diezelfde dag te gebruiken. Is dit qua planning niet haalbaar, bewaar het vlees dan maximaal 1 dag in de koelkast.
Voor deze steak tartare koos ik voor de kogelbiefstuk. Dit stukje vlees wordt gesneden van de kogel van de bovenbips van een koe. De verwijzing naar kogel komt doordat dit stuk vlees bij het kogelgewricht van de koe zit. Dit stukje vlees is malser dan een normale biefstuk, en dit heeft alles te maken met de lengte van de spieren. Hoe korter de spieren, hoe malser het vlees. Weet je dat ook weer ?
Als je het vlees in kleine blokjes gaat snijden, plaats het vlees dan weer direct terug in de koelkast tot aan gebruik. Ik combineer deze steak tartare met truffelolie, fijngesneden augurk, kappertjes, rucola en Parmezaanse kaas. Een heerlijk voor- of lunchgerecht waar je je gasten echt blij mee gaat maken.
Steak tartare
INGREDIËNTEN
- 1 kogelbiefstuk van 200/250 gram
- rucola
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 augurken
- Parmezaanse kaas
- truffelolie
- peper en zout
ZO MAAK JE HET