De allereerste keer dat ik rendang at werd dit fantastische gerecht voor mijn neus klaargemaakt door chefkok Lonny die je misschien wel van tv kent. Hij had een mega grote vijzel bij zich en stond daar gezellig een heerlijk geurende pasta fijn te vijzelen. Ik had geen idee wat ik moest verwachten, maar na de eerste hap was ik meteen verkocht. Wat een smaakexplosie!
Rendang is een Indonesisch stoofgerecht wat over het algemeen van rundvlees wordt gemaakt. Dit vlees laat je heel wat uurtjes langzaam sudderen in kokosmelk en een heerlijke pasta van allerlei verschillende specerijen en kruiden. Super lekker, maar soms heb je gewoon even geen tijd voor een stoofgerecht en wel zin in rendang. Wat doe je dan? Dan maak je deze kip rendang! Die kost je zoveel minder tijd, en geloof me, deze variant is net zo lekker als het traditionele rundvlees gerecht.
Ik heb geprobeerd het recept zo veel mogelijk te vereenvoudigen. De verse laos heb ik achterwege gelaten en vervangen door laos poeder wat je in de supermarkt kunt kopen. Gelukkig kun je tegenwoordig in iedere AH ook sereh (citroengras) kopen. Ook zo’n ingrediënt dat je voor dit gerecht toch echt nodig hebt. Ik kan je wel aanraden om een keer langs de toko te rijden om lomboks en djeroek poeroet te kopen. Lomboks zijn kleine gedroogde pepertjes en djeroek poeroet zijn gedroogde limoenblaadjes. Die ruiken heerlijk en ik heb nog niets kunnen vinden wat die smaak goed kan vervangen. Eenmaal in huis kun je er heel lang mee vooruit. Dus kom je een keer langs de toko? Koop dan vooral djeroek poeroet!
De kip pocheer ik in water met wat laurier, een sjalot, wat blaadjes djeroek poeroet en knoflook. Het water breng ik aan de kook en zet ik hierna uit. Na 15 – 20 minuten is de kip gaar en kun je het op een bord leggen. Wanneer de kip is afgekoeld kun je deze plukken en vervolgens toevoegen aan de kruidige rendang pasta.
INGREDIËNTEN
- 600 gram kippendijen
- 7 lomboks
- 2 kruidnagels
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 2 sjalotten
- 4 tenen knoflook
- een halve rode peper
- gember, stuk van 5 bij 5 cm
- 1 theelepel laospoeder
- 2 stengels citroengras (ook wel sereh)
- laurier
- 6 blaadjes djeroek poeroet (limoen blaadjes)
- 1 tot 1,5 blik kokosmelk
- zonnebloemolie
ZO MAAK JE HET