Shakshuka (ik weet echt niet hoe je het precies uitspreekt) is een Arabisch gerecht wat bestaat uit een pittige saus van tomaten en chilipepers waar eieren in worden gepocheerd. Normaliter wordt dit gerecht als ontbijt of lunch geserveerd, maar ik eet het liever ‘s avonds bij het diner. Een kleine speurtocht op het internet leverde mij het volgende op: Shakshouka, or “a mixture” in Arabic..Some believe that it was first known as chakchouka, a Berber word meaning a vegetable ragout. Ja, en laat ik nou toevallig Berber heten. Dan moet je dit gerecht natuurlijk een keer maken ?
Ik combineerde dit gerecht met Turks brood en zelfgemaakte hummus. Ik ben dol op hummus! Super lekker op een boterham met wat rucola. Soms zijn de meest simpele recepten het lekkerst. Ik werd in ieder geval heel erg blij van deze maaltijd. De saus waar ik de eieren in pocheer maak ik van tomaat, komijn, korianderzaad, ui, knoflook en rode peper. En natuurlijk verse koriander! Maar die voegen we pas op het einde toe, want anders verliest dit heerlijke kruid zijn smaak. Als je niet van koriander houdt, dan kun je ook prima platte peterselie gebruiken.
Shakshuka met hummus
Ingrediënten
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 verse tomaten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 0,5 paprika
- 0,5 rode peper
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel komijnzaad
- verse koriander
- 4 eieren
- turks brood
- olijfolie
- peper en zout
- Voor de hummus:
- 1 blik kikkererwten
- 2 knoflooktenen
- sap van een halve citroen
- 1 eetlepel tahin
- 1 theelepel cayennepeper
- olijfolie
- peper & zout