Onlangs publiceerde de Gezondheidsraad zijn nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Minder vlees en alcohol en meer groente en peulvruchten. Volgens de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid eet slechts 5% van de volwassenen de dagelijkse hoeveelheid groente. Jeetjemina… 5% maar? Wat eet de overige 95% dan? En is het nou echt zo lastig om dagelijks 2 ons groente binnen te krijgen?
In een artikel in de Volkskrant laat een onderzoeker van de Wageningen Universiteit weten dat gezond eten heel moeilijk is en dat je hier veel wilskracht voor nodig hebt. We worden teveel verleid met ongezond eten, het is overal, sociaal geaccepteerd en betaalbaar. Maar is dat echt zo? Volgens mij is het heel makkelijk om naar alle slechte alternatieven te wijzen, maar uiteindelijk maak je als individu nog altijd zelf de keuze. Je kunt ook ‘nee’ zeggen en kiezen voor gezonde opties. Bovendien is een bruine boterham met beleg nog altijd goedkoper dan een saucijzenbroodje. Gezond en verantwoord eten hoeft echt niet veel geld te kosten, maar vraagt hooguit iets meer tijd. En tijd? Nee.. Die hebben we tegenwoordig niet meer. Koken moet praktisch zijn en juist zo min mogelijk tijd kosten. Maar wanneer kost een recept teveel tijd? Voor dit gerecht hield ik de voorbereidingstijd voor de grap eens bij. In totaal ben ik 30 minuten zoet geweest. Terwijl dit gerecht op het vuur gaar stond te pruttelen heb ik mijn mail weg kunnen werken, een was opgevouwen en tijdens het journaal mijn nagels gelakt ? Je hoeft dus niet de hele avond in de keuken te staan om een gezond gerecht te bereiden.
In het kader van de nieuwe voedselrichtlijnen hier een heerlijk recept met peulvruchten én heel veel groenten. De groenten in dit recept heb ik afgelopen zaterdag gered op het Bijna Waste Geweest Feest. Meer hierover lees je hier.
Dit heb je nodig
… voor 4 personen
1 kleine pompoen, in grove stukken
2 grote wortels, in grove stukken
1 paprika, in grove stukken
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
4 tomaten, fijngesneden
1 blikje gepelde tomaten
300 gram gedroogde bruine bonen (of uit blik/pot)
1 flinke hand rode linzen (of je koopt bruine in een blik/pot)
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 chilipeper, fijngesneden
peper & zout
yoghurt
limoen, in partjes gesneden
olijfolie
optioneel: koriander/platte peterselie
Gebruik je bruine bonen en linzen uit een potje of blik dan kun je deze stap overslaan (vergeet niet om deze eerst heel goed af te spoelen). Ik wil wel zeggen dat wanneer je zelf bruine bonen weekt en gedroogde linzen toevoegt, deze veel smaakvoller zijn ? …. Gooi de dag voor je dit recept wilt maken de gedroogde bruine bonen in een pan met ruim water en laat dit staan. Spoel de bonen de volgende dag af en breng dit samen met een ruime hoeveelheid water aan de kook. Kook de bonen in ongeveer 1 uur tijd gaar en giet vervolgens af.
Fruit in een pan met olijfolie de uien aan tot deze glazig zien. Voeg komijn, paprika en chilipoeder toe samen met de chilipeper en bak even kort mee. Doe hier vervolgens de fijngesneden tomaat, pompoen, wortel en paprika bij. Roer en bak dit een paar minuten mee en voeg daarna de gepelde tomaten bij het geheel. Breng op smaak met een snuf peper & zout en breng aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat 30 minuten stoven.
Voeg na 30 minuten de bruine bonen en een flinke hand gedroogde rode linzen toe. Meng goed door en laat nog zeker 20-30 minuten zachtjes stoven tot de rode linzen gaar zijn. Proef en breng indien nodig op smaak met peper & zout. Serveer de chili sin carne met een schijfje limoen, koriander en een klodder yoghurt.