Geluk

4 dingen waar mensen echt niet over zouden moeten opscheppen

4 dingen waar mensen echt niet over op zouden moeten scheppen

Het is nooit verkeerd om je beste beentje voor te zetten wanneer je een sollicitatiegesprek of een date hebt of wanneer je met je baas aan het brainstormen bent. Maar sommige dingen waarvan je denkt dat ze goed overkomen laten eigenlijk zien dat je niet zo sterk bent als jij je doet voorkomen. Onderstaand vind je 4 eigenschappen waar veel mensen trots op zijn maar die je eigenlijk slechter doen overkomen:

1 “Ik ben een hele goede multitasker”
Wat dit vaak eigenlijk betekent: “Ik ben constant afgeleid”
Niemand kan goed multitasken. Onderzoek toont aan dat multitasken de productiviteit juist vermindert. En als jij denkt dat jij de uitzondering op de regel bent dan heb je het mis, want het onderzoek toont aan dat de ‘zware’ multitaskers gebrek aan inzicht vertonen. Ze presteerden zelfs minder goed dan de controle groep van het onderzoek. Je kunt misschien goed hoofdzaken van bijzaken scheiden of je kunt goed inschatten wat prioriteit heeft, maar zeggen dat je veel dingen tegelijkertijd kunt doen is geen goed idee.

2 “Ik slaap maar X uur per nacht”
Wat dit vaak eigenlijk betekent: “Ik heb slapeloze nachten die me opbreken” of “Ik zorg niet goed voor mezelf”
Veel succesvolle mensen dragen bij aan het idee dat weinig slaapt bijdraagt aan hun succes omdat ze meer tijd kunnen besteden aan hun werk. Maar het verheerlijken van te kort slaap is een raar fenomeen want je hebt nou eenmaal voldoende slaap nodig om je brein op zijn best te kunnen laten functioneren. Studies linken te kort aan slaap aan slechte cognitieve vaardigheden. We weten ook dat gebrek aan slaap de concentratie verslechtert, je korte en lange termijn geheugen geen goed doet en dat het ’t nemen van besluiten bemoeilijkt. Chronisch slaapgebrek eist zijn tol als het gaat om je mentale en fysieke gezondheid, dus dat is echt niet iets waar anderen van onder de indruk zouden moeten zijn.

3 “Ik ben een perfectionist”
Wat dit vaak eigenlijk betekent: “Mijn onmogelijk hoge standaard maakt het me moeilijk om te functioneren”
Je hoeft eigelijk niet heel trots te zijn op het feit dat je zo perfectionistisch bent. Echte perfectionisten hebben enorm hoge standaarden voor zichzelf en als resultaat is het lastig om iets gedaan te krijgen omdat ze nooit tevreden zijn over hun werk. Natuurlijk moet je over sommige dingen perfectionistisch zijn, maar echte perfectionisten verwachten perfectie op elk vlak van hun leven. Onderzoeken tonen aan dat perfectionisten een grotere kans hebben op het krijgen van een burn-out en fysieke en mentale gezondheidsklachten. Dus denk 2 keer na voordat je deze term het gesprek in slingert.

4 “Ik ben eigenlijk altijd aan het werk”
Wat dit vaak eigenlijk betekent: “Ik zal ooit de prijs betalen voor het feit dat ik een workaholic ben”
Je hoeft vaak niet heel ver om je heen te kijken om mensen te vinden die geloven dat de sleutel tot succes betekent dat ze constant aan het werk moeten zijn. Maar onderzoek toont aan dat meer dan 50 uur per week werken meer schade dan goed doet en dat workaholics een verminderde kwaliteit van leven ervaren. Lange dagen achter elkaar werken kan een serieuze tol eisen als het gaat om je psychische gezondheid.

Bron psychologytoday.com Foto Thefashionguitar.com