Geluk Gezondheid

4 dingen die ‘Frozen ster’ Kristen Bell ons heeft geleerd over depressie

Wat Kristen Bell ons heeft geleerd over depressie

Depressie is één ding, schaamte is een ander en actrice Kristen Bell wil ervoor zorgen dat deze twee gescheiden blijven. In een recent interview was de Hollywood ster uit Frozen enorm eerlijk over haar depressie, over de behandelingen daartegen die ze al op jonge leeftijd kreeg en over hoe het haar leven beïnvloedt. Ze wil bewustzijn creëren voor hoe het is om te leven met een depressie.

“Wanneer je besluit om medicijnen te nemen tegen je depressiviteit dan heeft de wereld hier een mening over, terwijl je iemand die diabetes heeft nooit zijn insuline zou ontzeggen”, vertelt ze in het interview. Onderstaand vind je 4 lessen die wij kunnen leren van Kristen Bell over depressiviteit.

1  Vrolijke mensen kunnen ook een depressie hebben
Hoewel Kristen zegt dat ze op school populair was, geeft ze toe dat ze zichzelf constant aan het aanpassen was om er op deze manier bij te kunnen horen. “Ik ben extreem afhankelijk, wil altijd iedereen helpen en voor iedereen zorgen”, legt Kristen uit, “Ik krimp in elkaar wanneer ik denk dat mensen me niet aardig vinden. Dat is waarom ik ga overcompenseren en altijd zo aardig en vrolijk ben, omdat ik me enorm gekwetst voel als mensen me niet aardig vinden. Ik weet dat dit niet heel gezond is en ik probeer mezelf er ook tegen te verzetten.”

2 Depressie kan zich op verschillende manieren uiten
Mensen die deze ziekte niet helemaal begrijpen kunnen aannemen dat depressie alleen maar bestaat uit droefheid en wanhoop. Maar Kristen haar omschrijving zorgt ervoor dat meer mensen zichzelf erin herkennen dan ze zich realiseren. Ze geeft haar moeder alle credit omdat zij al op vroege leeftijd tegen haar begon over verschillende gevoelens, zij vertelde Kristen: “Als je het gevoel hebt dat dingen om je heen te veel worden, je het gevoel hebt dat er geen zonlicht meer om je heen is of dat je verlamd bent door angst dan weet je wat dit is en hoe jij jezelf kunt helpen”.

3 Depressie kan in verschillende generaties van een familie voorkomen
Ook de oma van Kristen had last van depressie en toen haar moeder opgroeide en verpleegster werd merkte ze dat ook zij dit in haar zichzelf herkende, waardoor zij de serotonine disbalans in haar hersenen ontdekte en ze Kristen hier meer over vertelde toen Kristen 18 jaar was.

4 Het is belangrijk om er een open dialoog over te houden
Hoewel Kristen uitlegt dat weinig mensen over haar weten dat ze dealt met depressie is dit zeker niet omdat ze zich hierover schaamt en ze is haar moeder heel dankbaar voor de open gesprekken die ze hierover voerden. “Ik ben zo dankbaar voor de open en eerlijke dialoog omdat het je helpt om er beter mee om te gaan”, zegt ze uit. “