Geluk

Waarom je in 2017 besluitvaardiger moet zijn

Waarom je in 2017 besluitvaardiger moet zijn

Experts zeggen dat het nemen van een besluit, ook als dit niet de beste keuze is, ervoor zorgt dat jij je gelukkiger en minder gestrest voelt dan wanneer je maar blijft twijfelen.

Heb je ooit iemand ontmoet die er eeuwen over doet om een besluit te nemen? Iemand die alle voordelen afweegt tegen de nadelen, alle kosten tegen de baten, het bekijkt vanuit alle oogpunten en achteraf blijft te nadenken over of ze wel de juiste keuze heeft gemaak? Misschien ben jij die persoon zelf wel – wanneer je zo lang nadenkt over een beslissing kan het zo zijn dat je al het plezier uit het besluitvormingsproces haalt. Maar besluiteloosheid is erger dan het nemen van een verkeerde beslissing en dit is de reden:

1 Een besluit nemen vermindert zorgen en nervositeit
Onderzoek toont aan dat het maken van een beslissing ons brein op een positieve manier beïnvloedt, waardoor zorgen en stress verminderen. Het zorgt er ook voor dat de striatum activiteit in de hersenen minder wordt, welke ons gewoonlijk naar negatieve impulsen en routines trekt. Ook kalmeert het ons limbisch systeem, wat verantwoordelijk is voor onze emoties.

2 Het zorgt ervoor dat je kalmer bent en het geeft je het gevoel meer controle te hebben
Onderzoeken tonen aan dat het streven naar de ‘aller beste’ beslissing veel overbodige emoties aan het beslissingsneming proces toevoegt. Terwijl wanneer je weet dat gewoon goed, goed genoeg is ons juist een gevoel van controle geeft. En wanneer je het gevoel hebt dat je iets onder controle hebt dan helpt dit om je stress significant te verminderen.

3 Het voelt goed
Wanneer we een beslissing nemen dan wordt er dopamine (het gelukshormoon) aangemaakt. Het voelt dus goed om een beslissing te nemen, punt.

4 Het bespaart je energie
Onze hersenen hebben energie nodig om te functioneren. Hoe meer druk we op ons brein zetten (zoals de hele tijd lopen te twijfelen over een beslissing), hoe meer mentale energie we verliezen. Denk eens na hoe moe jij je voelt na een lange dag van intensief ergens aan werken. We kunnen zoveel tijd en energie besparen door gewoon ergens een beslissing over te nemen. We moedigen je niet aan om gewoon maar wat te doen en niet meer na te denken over dingen, maar we adviseren je om niet te veel tijd kwijt te zijn aan je eeuwige getwijfel.

Bodyandsoul.com.au