Man, man, man… Wat een vies stormachtig grijs weer is het vandaag! Tijd voor wat kleur en gezelligheid op het bord. Heel lang geleden toen Rudolph van Veen het programma ‘The Taste of Life’ presenteerde won ik een prijsvraag. De prijs: een avond koken samen met Rudolph van Veen in het Miele Culinary Institute in Vianen. Ik weet nog goed dat Rudolph met veel passie en liefde over het koken sprak en veel van zijn ervaringen met ons deelde. Samen maakten wij de meest heerlijke gerechten waaronder een salade van aubergine met granaatappelsiroop. Het originele recept heb ik niet meer, maar ik heb er mijn eigen variatie op bedacht. En dat is er zeker 1 om eens te proberen.
Dit heb je nodig
… voor 2 personen
1 aubergine
1 rode ui, in fijne blokjes gesneden
een halve rode peper, fijngesneden
2 tomaten, ontpit en in blokjes gesneden
1 granaatappel, pitjes en sap
1/2 limoen
verse munt, koriander en platte peterselie, fijngesneden
peper& zout
olijfolie
Snijd de aubergine in plakken en bestrijk deze met olijfolie. Verhit een grillpan en grill de plakken aubergine. Leg de aubergine een groot bord en strooi hier de tomaat, fijngesneden ui en peper over.
Snijd een granaatappel doormidden en houd deze boven een hoge schaal. Klop met een lepel op de buitenkant van de granaatappel tot de pitjes loslaten en in de schaal vallen. Wanneer de meeste pitjes in de schaal liggen knijp je de granaatappel uit zodat al het sap kunt opvangen. Doe dit ook met de andere helft van de granaatappel. Scheid het sap van de pitjes. Zet een pannetje op het vuur en laat hierin het sap langzaam inkoken tot een siroop. Zet het vuur vervolgens uit en meng de siroop met het sap van een halve limoen.
Garneer de salade met de dressing, granaatappelpitjes en de fijngesneden groene kruiden en bestrooi met peper en zout. Eet de salade als voorgerecht of met een stuk Marokkaans brood als lunch.