Gezondheid

Onveilige seks gehad? Dit kan je doen

Heb je een avontuurtje gehad zonder anticonceptie, is het condoom gesneuveld of ben je de pil vergeten? Dan kun je zwanger worden of een soa krijgen. Na onveilige seks is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. In dit artikel lees je hoe je snel en slim kunt handelen.

De kans op een zwangerschap verkleinen

Onbeschermde seks gehad of is er iets misgegaan met je anticonceptie? Dan kun je mogelijk zwanger raken. Hier zijn een paar situaties waarin je anticonceptie minder betrouwbaar kan zijn:

  • Bij het afdoen van het condoom merk je dat hij lekt. Hij is dan waarschijnlijk gescheurd of er zit een gaatje in.
  • Het condoom glijdt af tijdens het vrijen.
  • Binnen vier uur na het slikken van je anticonceptiepil, geef je over of heb je (waterdunne) diarree.
  • Je bent één of meerdere dagen vergeten om de anticonceptiepil te slikken.
  • Je slikt de anticonceptiepil en gebruikt antibiotica.

Heb je geen voorbehoedsmiddel gebruikt, of geldt een van bovenstaande situaties voor jou? Dan zijn er enkele stappen die je (binnen vijf dagen) kunt nemen om een zwangerschap te voorkomen:

  • Morning-afterpil: Je kunt eventueel deze pil slikken om je eisprong uit te stellen. Je kunt de morning-afterpil zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Het is het beste om deze zo snel mogelijk in te nemen, want hoe sneller je dat doet, hoe kleiner de kans op zwangerschap.
  • Koperspiraal: Een koperspiraal kan binnen vijf dagen na onveilige seks door de huisarts of gynaecoloog geplaatst worden. Dit spiraaltje voorkomt dat een bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt. Je kan de spiraal 5 tot 10 jaar laten zitten, waarin het bescherming biedt tegen zwangerschap.

Als je meer dan vijf dagen geleden onbeschermde seks hebt gehad, kunnen een morning afterpil of koperspiraal zwangerschap niet meer helpen voorkomen. Wacht dan af tot je volgende menstruatie. Blijft deze uit, dan kun je een zwangerschapstest doen.

Soa’s opsporen en behandelen

Heb je seks gehad zonder condoom en weet je niet of je partner soa-vrij is? Dan is het verstandig om je te laten testen op soa’s. Sommige soa’s geven geen klachten, zoals chlamydia, maar kunnen wel ernstige problemen veroorzaken als ze niet behandeld worden.

Testen op soa’s

Je kunt terecht bij de huisarts of GGD voor de meest betrouwbare test. Zelftesten zijn ook beschikbaar, maar die testen vaak maar op één soa tegelijk. Laat je voor de zekerheid na enkele weken nogmaals testen: sommige soa’s hebben een lange incubatietijd en kunnen pas na enkele weken opduiken.

Behandelen van soa’s

Als je een soa hebt, krijg je medicijnen van de arts om deze te behandelen. Veel soa’s zoals chlamydia en gonorroe zijn goed te behandelen met antibiotica. Voor soa’s zoals hiv en herpes zijn er behandelingen om de symptomen te beheersen en de overdracht te voorkomen.

Tips voor de volgende keer

Wil je de volgende keer veiliger vrijen? Hier zijn wat tips:

  • Gebruik in de toekomst altijd anticonceptie zoals de pil en een condoom om jezelf te beschermen.
  • Is het condoom gescheurd tijdens de seks? Stop dan meteen en doe een nieuw condoom om voordat je verder gaat.
  • Als je een vaste bedpartner hebt, is het verstandig om je beide te laten testen op soa’s. Zo weet je zeker dat je geen soa’s hebt en hoef je misschien geen condoom meer te gebruiken. Vergeet niet om dan alsnog een ander voorbehoedsmiddel te gebruiken als je niet zwanger wilt worden.
  • Slik je de anticonceptiepil, maar heb je diarree of overgegeven? Gebruik dan aanvullend een condoom.

Veilig vrijen

Als je onveilige seks hebt gehad en bezorgd bent over een eventuele zwangerschap of soa, zijn er meerdere dingen die je kunt doen om de kans hierop te verkleinen of jezelf te behandelen. Zorg dat je de volgende keer goed voorbereid bent. Met de juiste anticonceptie en bescherming bespaar je jezelf een hoop stress.