Geluk

Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn! 7 goede redenen om zonder schuldgevoel offline te zijn

Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn!

We kunnen niet meer zonder technologie, het heeft ons veel gebracht en maakt ons leven een stuk makkelijker. Maar er zit een keerzijde aan, want het begint erop te lijken dat we een ongezonde afhankelijkheid van technologie beginnen te creëren:

  • 84% van de mobiele telefoongebruikers claimt dat ze nog geen dag zonder hun toestel zouden kunnen.
  • 67% van de checkt zonder dat zijn telefoon een signaal geeft of trilt, zijn telefoon voor berichtjes, alerts of telefoontjes.
  • Telefoongebruikers checken hun telefoon gemiddeld elke 6,5 minuut. 
  • 88% van de Amerikanen gebruikt zijn telefoon als tweede scherm, zelfs als ze tv kijken.
  • De helft van de telefoongebruikers slaapt met zijn telefoon naast zijn bed.
  • Tv kijken kost ons 6 hele dagen per maand (144 uren en 54 minuten).

Eigenlijk hebben we deze data niet eens nodig, want we weten wel dat we veel te veel bezig zijn met onze telefoons, computers, tv’s en games. Daarom is het belangrijk om onszelf eraan te blijven herinneren: we kunnen onze apparaten ook uitzetten. Je telefoon kan uitgeschakeld worden. En als we slim zijn gebruiken we deze uitknop vaker dan we nu doen. Nog wat extra motivatie nodig om je telefoon af en toe weg te leggen? Check onderstaande redenen om vaker te unpluggen:

1 Unpluggen helpt ongezonde gevoelens van jaloezie en eenzaamheid tegen te gaan
Onderzoekers hebben ontdekt dat 1 op de 3 mensen zich slechter en minder tevreden voelen met hun leven nadat ze Facebook hebben bezocht. Van perfecte vakantiefoto’s, leuke gezinnen tot veel online felicitaties bij een verjaardag: allemaal kansen om te denken dat anderen het beter doen dan jij. Even loskomen van social media geeft je de kans om te resetten en een nieuwe waardering te krijgen voor het leven wat we zelf leven.

2 Door te unpluggen heb je minder het gevoel dat je dingen mist
FOMO (Fear of missing out) of de angst om iets te missen creëert onrust en gevoelens van ontevredenheid. Onze social media kanalen stromen non stop alles wat er om ons heen gebeurt: de heerlijke gerechten die je vrienden gezellig met elkaar nuttigen, dat leuke feest waar iedereen lijkt te zijn of die leuke groepsfoto op dat festival. Door deze constante stroom van informatie groeit het gevoel dat jij er niet bij hoort en dingen mist. Unpluggen van social media en tevreden zijn met de dingen die jij aan het doen bent is daarom een belangrijke vaardigheid geworden. 

3 Stilte en rust zijn steeds moeilijker te vinden
We hebben rust en stilte nodig om na te kunnen denken over ons leven en om in contact te komen met ons gevoel. In een wereld die steeds drukker en luider wordt, wordt stilte steeds belangrijker en wordt het ook steeds vaker vergeten. 

4 Het echte leven gebeurt nu, recht voor je en niet op je scherm
De wereld verandert, maar de essentie verandert niet; het echte leven vindt nu, recht voor je plaats. De ervaringen en momenten die nu plaatsvinden komen nooit meer terug, maar als we te druk zijn met onze schermpjes gaat alles aan onze neus voorbij.

5 Unpluggen zorgt ervoor dat we creëren in plaats van te consumeren
Oké, dit artikel is ook geschreven op een computer, dus technologie kan ook zeker meewerken aan creatie. Maar meestal consumeren we als we achter onze schermen zitten (gamen, surfen op het internet, series kijken). Maar onze wereld heeft jouw passie nodig, jouw creatie, jouw bijdrage nodig.

6 We weten pas hoe verslaafd we zijn als de bron van de verslaving weggehaald wordt
Zijn we verslaafd aan onze telefoons, tv’s en games? Dat merk je pas als wegloopt van deze dingen. Zet ze uit en leg ze weg. Voel vervolgens hoe sterk de drang is om deze apparaten weer aan te zetten… 

7 Het leven gaat nog steeds om vlees en bloed en oogcontact
Het maakt niet uit hoe vaak je contact hebt met anderen doormiddel van technologie, persoonlijk contact is uniek en mooi. Iemand anders in de ogen kijken zonder filter verandert alles. De mooist relaties zijn de relaties die zich recht voor je neus afspelen. Tijd spenderen door weg te kijken van dit moois door achter je pc of telefoon te duiken is zonde en heeft een negatief effect op zowel jouw ziel als die van je geliefden. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

becomingminimalist.com