Relaties

Jaloers? Waar komt het toch vandaan en wat doen we er aan?

Beperk de stress van een scheiding

Jaloezie, geen fijne eigenschap. Dat groene monster kan je relatie verpesten. Waarom voelen we ons soms toch zo jaloers? Waar komt die emotie vandaan? Want het is niet één van onze mooiste eigenschappen.

Jaloezie in een relatie kan een groot probleem zijn. Uit een rapport van relatietherapeuten kwam naar voren dat jaloezie voor één derde van hun cliënten een serieus probleem is. Jaloezie komt ergens vandaan, volgens onderzoek liggen onderstaande oorzaken vaak bij jaloerse partners ten grondslag:

1 Een laag zelfbeeld.

2 Neurotische persoonlijkheid: snel slecht gehumeurd, nerveus en emotioneel onstabiel.

3 Gevoelens van onzekerheid en bezitterigheid.

4 Afhankelijkheid van je partner. Zelfs wanneer mensen wordt gevraagd om zich in te beelden dat ze geen goed alternatieve partners meer zullen vinden leidt dit er toe dat mensen negatievere reacties geven op hypothetische jaloersmakende scenario’s.

5 Het gevoel van ongelijkheid in een relatie, wanneer je constant het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent voor je partner.

6 De constante angst dat je partner je zal verlaten of niet genoeg van je houdt.

Bovenstaande factoren laten zien dat jaloezie alles zegt over de onzekerheden van de jaloerse partner en niet over de liefde die zij voor hun partner voelen.

Wat moet je dan doen als jouw partner jaloers is?
Realiseer je dat de jaloezie van je partner over hem of haar gaat en niet over jou. Reageer op jaloers gedrag door je partner gerust te stellen over jouw liefde voor hem of haar. Onderzoek heeft aangetoond dat de personen die liefdevol en geruststellend reageren op het jaloerse gedrag van hun partner uiteindelijk stabiele relaties kunnen krijgen.

Wat moet je doen als jij jaloers bent?
Hoe moet je omgaan met jaloezie als jij de gene bent die stiekem in je partners e-mail neust? Onderstaande dingen kunnen je helpen:

1 Probeer situaties die valse beschuldigingen kunnen opwekken te vermijden. Onderzoek heeft uitgewezen dat jaloerse mensen vaak de Facebookpagina van hun partner in de gaten houden. Hoe meer ze keken op Facebook, hoe meer ‘bewijs’ ze vonden om zich druk over te maken. Wat leidde tot nog meer onderzoek wat leidde naar nog meer jaloezie. Oftewel een vicieuze cirkel.

2 Werk aan jezelf. Werk aan je zelfvertrouwen en het vertrouwen in je relatie.

3 Communiceer met je partner. Als je jaloerse gevoelens hebt, praat er dan over. Maar de manier waarop je communiceert is heel belangrijk. Wanneer jij je woede of sarcasme uit of je partner direct beschuldigingen voor de voeten werpt dan zal dit jullie niet helpen. Probeer direct te zijn, maar niet vijandig. Probeer je gevoelens rustig uit te leggen en probeer samen tot een oplossing te komen. Dit zal jou een beter gevoel geven en kan voorkomen dat je partner verward raakt van jouw jaloerse gedrag. Wanneer je eerlijk bent over je gevoelens en je onzekerheden zal dit waarschijnlijk een positieve reactie in je partner losmaken.

Soms zijn jaloerse gevoelens helaas terecht. Wanneer je partner een affaire heeft gehad en je vertrouwen heeft geschonden dan is dat een serieuze zaak. Wanneer je jaloers bent omdat jouw partner niet monogaam is en jij bent dat wel dan zijn jouw jaloerse gevoelens misschien een teken dat je verder moet gaan kijken. Op zoek moet gaan naar iemand die dezelfde normen en waarden als jij hebt. Maar wanneer je jaloers bent om kleine dingen dan is dit geen teken van liefde, maar laat je je onzekerheden zien.

Er is meer liefde in zelf-liefde dan liefde in jaloezie

-Francois Duc de La Rochefoucauld-

Psychology today

Laat een reactie achter