Bewegen

Conditie opbouwen? Deze tips helpen jou een handje!

Conditie opbouwen? Deze tips helpen jou een handje!

Voldoende bewegen is belangrijk. De meeste Nederlanders zijn zich hier bewust van, maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Beweeg jij ook niet of nauwelijks? En wil je graag een conditie opbouwen? Reden genoeg om hiermee aan de slag te gaan. In deze tekst geven wij jou een aantal tips die helpen bij het opbouwen van conditie.

1. Zoek iets wat je leuk vindt
Conditie opbouwen kan tegenwoordig op talloze manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een rondje gaan hardlopen. Veel mensen gaan ook naar de sportschool om hun conditie te verbeteren. Er zijn legio mogelijkheden, maar niet iedereen vindt alle vormen van beweging even leuk. Heb jij een hekel aan de sportschool en hardlopen? Dan betekent dit niet dat jij geen conditie op kunt bouwen. Zoek allereerst iets wat jij leuk vindt om te doen, want er zijn erg veel tips hoe je snel conditie op kunt bouwen. Wanneer je iets gevonden hebt wat je leuk vindt, wordt conditie opbouwen een stuk makkelijker. Er is dan immers voldoende motivatie.

2. Loop niet te hard van stapel
Veel mensen beginnen als een bezetene met bewegen wanneer zij conditie op willen bouwen. Dit lijkt op het eerste oog misschien de beste aanpak, maar dat is vaak niet het geval. Waarom niet? Omdat je te maken kunt krijgen met blessures wanneer je te hard van stapel loopt. Die kans is een stuk groter wanneer je lange tijd niet bewogen hebt. Begin daarom nooit als een gek met trainen, maar bouw het rustig op. Op deze manier is de kans op blessureleed kleiner en dat heeft een positief effect op jouw conditie. Wanneer je na een paar intensieve trainingen geblesseerd raakt, kun je straks waarschijnlijk weer vanaf nul beginnen.

3. Beweeg regelmatig
Het opbouwen van conditie kost tijd. Het is niet zo dat je binnen een paar weken ineens in topconditie bent. Nee, je moet het vaak lange tijd volhouden. Daarnaast is het belangrijk regelmatig te bewegen. Sommige mensen gaan daarom meerdere malen per week hardlopen of naar de sportschool. Dit is niet alleen bevorderlijk voor jouw conditie, maar ook voor je gewicht.

Toch hoef je niet altijd intensief te sporten om conditie op te bouwen en af te vallen. Je kunt ook door wandelen afvallen. Het is in dat geval belangrijk om op regelmatige basis een stukje te lopen. Eén keer in de week een rondje wandelen is bijvoorbeeld niet voldoende. Daarnaast doe je er goed aan om de afstand steeds iets verder op te schroeven. Zodoende bouw jij stukje bij beetje steeds meer conditie op.

4. Zoek iemand die met jou mee wil doen
De meeste mensen beginnen vaak vol goede moed aan conditie opbouwen. Helaas gebeurt het regelmatig dat zij terugvallen in oude gewoontes. Wil je dit voorkomen? Ga dan op zoek naar iemand die samen met jou conditie op wil bouwen en/of af wil vallen. Op deze manier heb je altijd een stok achter de deur om te gaan bewegen. Dit is met name handig voor mensen die weinig discipline hebben. Daarbij komt dat het een stuk leuker is om met één of meer personen te wandelen dan in je eentje.