Hoe veilig is mijn huis? Je zal nu misschien denken: wat een gekke vraag. Maar eigenlijk is dit helemaal niet zo’n gekke vraag. Want wist jij dat in huizen die gebouwd zijn tot 1994 asbest kan voorkomen? En weet jij hoe je asbest kunt herkennen? Ik wist dit in ieder geval niet.
Toen wij bijna 2 jaar geleden ons nieuwe huis in Zaandam kochten (hoe snel gaat de tijd?!), dachten wij niet echt (oké echt niet) na over het feit dat er misschien asbest in het huis aanwezig zou kunnen zijn. We waren vooral heel blij dat er in deze overspannen huizenmarkt een huis naar ons wens was. Dus we waren vooral bezig met: “Hoeveel gaan we bieden?” en “Gaat het ons deze keer wel lukken of worden we weer overboden?” Gelukkig waren we wel zo slim om, voordat we ons huis kochten, een technische keuring uit te laten voeren en een onderdeel van die keuring was een asbestinventarisatie.
Achteraf goed dat we dit gedaan hebben, want de deskundige die de asbestinventarisatie heeft gedaan kwam erachter dat er asbest in onze convectorput zat (dat gat in de vloer waar onze warme lucht uitkomt). De oude bewoners hebben er toen keurig voor gezorgd dat de asbest weggehaald werd (hoe je asbest kunt verwijderen kun je lezen op milieucentraal.nl).
Asbest in je huis is echt niet meteen een drama, maar je moet het wel serieus nemen. Vooral als je gaat klussen of verbouwen. Want bij het zagen, boren en schuren van materialen waar asbest in is verwerkt kunnen asbestvezels vrijkomen. Maar ook bij een dak met asbest wat in de loop van de jaren is beschadigd door bijvoorbeeld regen en wind kunnen er schadelijke vezels vrijkomen. Ook goed om te weten is dat asbest echt niet alleen in daken voorkomt. Bij ons zat het bijvoorbeeld in de convectorput, maar het kan ook voorkomen in vensterbanken, plafondplaten, vloerzeil of kit.
Zoals ik net al zei, asbest in je huis is niet direct een drama dus raak niet meteen in paniek. Als je niet gaat verbouwen kun je asbest vaak gewoon laten zitten. Daarnaast krijgt lang niet iedereen die asbestvezels inademt kanker en als je korte tijd asbest inademt dan is de kans op het krijgen van kanker verwaarloosbaar klein. Toch blijft het verstandig om voorzichtig te zijn met asbest.
Dus woon je in een huis wat gebouwd is voor 1994 en heb je plannen om te klussen of te verbouwen? Laat dan even een asbestinventarisatie doen. Het is een kleine moeite, maar wel belangrijk. Want jij wilt toch ook met een gerust hart leven in een gezond huis? Op de website van milieucentraal.nl kun je zien hoe je dit het beste aan kunt pakken en wat de kosten zijn van een inventarisatie en van het laten verwijderen van asbest. Ook kun je hier een handige tool vinden waarbij je de kans op asbest in bepaald materiaal kunt bepalen en waarbij je advies krijgt of je dit materiaal zelf mag verwijderen of dat je dit door een professional moet laten doen.
Dit artikel is een samenwerking met milieucentraal om huiseigenaren bewust te maken dat op (veel) plekken in huis asbest kan zitten.