Kinderen

Hoe jij een baby vasthoudt zegt meer over je dan je denkt

Hoe jij een baby vasthoudt zegt meer over je dan je denkt

Vraagje: Als 90% van de mensen rechtshandig zijn (en dat zijn ze), waarom houdt de meerderheid van de vrouwen hun baby dan aan de linkerkant vast? Je zou denken dat dit komt omdat moeders dan hun rechterhand vrij willen hebben om andere dingen te doen (multitaskers die we zijn), maar dit is niet het geval. Want zowel links- als rechtshandige ouders houden hun kind liever aan de linkerzijde vast. 

Een team van psychologen uit Italië heeft onderzoek gedaan of vrouwen die hun baby links vasthouden een veiligere hechtingsstijl hebben. Goed om te weten is dat hechtingsstijlen in 2 soorten komen: veilig en onveilig. Voor mensen met een veilige hechtingsstijl is het makkelijk om veilige, constructieve en hechte persoonlijke relaties op te bouwen en te onderhouden met anderen. Mensen met een onzekere hechtingsstijl vinden het juist lastig om gezonde persoonlijke relaties met anderen te onderhouden. 

Om deze theorie te testen werden deelnemers aan het onderzoek gevraagd om een levensechte pop 6 keer voor een periode van 10 seconde op te pakken en te knuffelen. Na deze opdracht moesten de deelnemers verschillende testen maken over onder andere de relatie met hun ouders en hun romantische relatie. 

Wat blijkt? Ten eerste hebben vrouwen de neiging om baby’s links te pakken en te knuffelen. In dit onderzoek knuffelde 50% van de deelnemers aan de linkerkant, 34% aan de rechterkant en de overige 16% had geen uitgesproken voorkeur voor links of rechts. Daarnaast hadden de knuffelaars aan de linkerzijde positievere persoonlijke relaties. Ze hadden een betere hechtingsstijl met hun moeder en hun partner. 

Hieruit concluderen dat je baby links oppakken en knuffelen typisch gedrag is voor een mens en dat rechts knuffelen juist a-typisch is. Verder kan de voorkeur voor rechts ook voortkomen uit angst, stress of depressie of een onveilige hechtingsstijl.

Psychologytoday.com