Relaties

Het verborgen nadeel van conflict-vermijdend gedrag in relaties

Lieve omgeving

De meeste mensen doen er alles aan om conflicten te vermijden. En hoewel dit misschien niet het meest moedige is om te doen, is het wel het veiligst voor je relatie… toch? Nee, zo werkt het niet. Denk eens over het volgende na:

Grenzen
Om conflicten te vermijden, reageer je vaak niet wanneer mensen over je grenzen gaan. Stel nou dat wij vrienden zijn en ik heb de sleutel van jouw huis. Wanneer jij op je werk bent leen ik ongevraagd je auto en breng deze de volgende dag pas weer terug. Wanneer het jouw prioriteit is om conflicten te vermijden dan zeg je hier niets van, terwijl je het eigenlijk hartstikke vervelend vindt. Dit voorbeeld is natuurlijk wat overdreven, maar je snapt waarschijnlijk wel het punt.

Want door je onvrede niet te uiten neemt een ander aan dat het prima is wat hij of zij heeft gedaan en wordt het de volgende keer weer zo gedaan. Door direct eerlijk te zijn, en het conflict aan te gaan, is het duidelijk dat jij dit niet prettig vindt en op deze manier voorkom je dat het een groter probleem wordt.

Passief agressief
Wanneer je niet het risico wilt lopen een conflict te krijgen door je echte gevoelens te uiten en te vragen wat je nodig hebt (“Ik wil niet dat je ongevraagd mijn auto pakt”), zul je uiteindelijk andere manieren gaan zoeken om zo toch aan jouw behoefte te voldoen. Je gaat misschien de auto ergens anders parkeren en liegen dat jij de auto mee hebt genomen naar je werk of dat de auto bij de garage is. Het is makkelijker om gewoon te zeggen dat je niet wilt dat je auto wordt geleend, in plaats ’s van ochtends je auto te verzetten voordat je naar je werk gaat. Maar als je een hekel hebt aan conflicten betaal je die prijs.

Relatie moeilijkheden
Wanneer ik toevallig heb gezien dat jij jouw auto om de hoek hebt geparkeerd en ik me realiseer dat jij jouw auto voor mij verstopt, dan verlies jij mijn vertrouwen. Net als dat ik jouw vertrouwen ben verloren door jouw auto zomaar te pakken en ik er vervolgens in faal om jouw gedachtes te lezen omdat jij niet wilt dat dit nog een keer gebeurt en ik hem de volgende keer gewoon weer pak. Onze relatie zal een knauw krijgen door gevoelens die zijn gekwetst en verwachtingen waar niet aan is voldaan.

De angst die je hebt dat conflicten je relatie met anderen beschadigen, is vaak juist wat je krijgt als je er alles aan doet om conflicten te vermijden. Het is super moeilijk om tegen vrienden of je partner te moeten zeggen dat je iets niet prettig vindt maar op de lange termijn vaak wel beter. Want als je mij vraagt om je auto niet te lenen dan zal ik dat jammer vinden, maar ik zal jouw keuze respecteren. Zo simpel kan het zijn.