Bewegen Burn-out Gezond gewicht Gezondheid

Column: In de sportschool voor meer energie

meer energie door sporten
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Zo 2016 is begonnen en daarmee ook het ‘gewone’ leven weer, met alle verplichtingen en afspraken die daarbij horen. En die afspraken en verplichtingen die vielen mij tot voor kort vaak nog best zwaar, ik merkte dat ik snel moe was en dat mijn energie laag was.

Gelukkig heeft Jurriaan de Haas van Movemind mij hierbij geholpen. Samen met Jurriaan zet ik sport in als middel om meer energie te krijgen. Ik wil mijn lichaam sterker maken en als mijn lichaam sterker wordt kan ik de dingen doen die ik leuk vind, zonder dat ik daar te weinig energie voor heb.

Hij gaat ervoor zorgen dat mijn lichaam weer sterker wordt. De eerste trainingen heb ik inmiddels achter de rug. Voordat we begonnen met trainen kreeg ik eerst een uitgebreide intake. En de focus van die intake was: hoe voel ik me, wat wil ik bereiken, hoe wil ik me over een tijdje voelen. Mega fijn gesprek, Jurriaan vraagt door en kan tegelijkertijd heel goed luisteren. Super fijn zo’n coachingsgesprek voorafgaand aan een work-out.

En dat is dan ook precies hoe ik deze eerste sessies het beste kan omschrijven: een combinatie van coaching en work-out. Want Jurriaan had direct mijn aandachtspunten door. Mijn eigenschappen waardoor ik mijzelf in eerste instantie voorbij heb gelopen. Hij had direct door dat als ik ergens voor ga, dat ik daar voor 100% voor ga. Klinkt als een goede eigenschap maar wel een eigenschap die kenmerkend is voor mensen met een burn-out. Want voelen en luisteren naar je lichaam, dat kwam bij mij op nummer 2.

Dus zei Jurriaan: “We gaan niet tot het uiterste, we gaan zorgen dat je na elke oefening nog een beetje energie over hebt. En op die manier gaan we je energie weer opbouwen, niet direct alles van je lichaam vragen.” Dat klinkt logisch maar als jij je altijd voor 100% inzet is dat even omschakelen. Fijn om te weten dat je dus niet kapot hoeft te gaan tijdens het trainen om het goed te doen.

Jurriaan: “We gaan je leren om je weer naar je lichaam te laten luisteren. Voelen naar wat je lichaam je zegt en luisteren naar de dingen die je lichaam aangeeft. Als je dit leert zul je hier altijd profijt van hebben.”

Kracht!
En zoals ik het hierboven omschrijf lijkt het alsof de trainingen zelf een peulschilletje waren… nee hoor! Ik heb echt wel gewerkt, maar ik stond daarna niet misselijk langs de kant omdat het toch wat te heftig was. Nee het was alleen maar prettig! Oefeningen om weer in je kracht te komen, letterlijk en figuurlijk.

Jurriaan gaat mijn lichaam eerst sterk en stabiel maken. Eerst de spieren sterker maken, de controle over je lichaam krijgen en dan pas meer explosievere bewegingen toevoegen. En dat klinkt ook eigenlijk logisch. Jurriaan: “Misschien kan iemand 10 km rennen omdat hij wel conditie heeft maar qua kracht redt hij het dan niet. Het lichaam krijgt flinke klappen (enkels, knieën) en is nog niet sterk genoeg om deze klappen op te vangen waardoor je blessures in de hand gaat werken. Dus eerst sterker en dan pas explosiever worden”.

Heerlijk wat ben ik ontspannen na deze ochtenden want zoals Jurriaan altijd zegt: “Na inspanning komt ontspanning”. Ik ben nu een aantal weken bezig en ik zie resultaat. Ik merk dat mijn lichaam (nu al!) strakker wordt, maar nog belangrijker: ik word sterker zowel mentaal als fysiek! Ik voel mijn lichaam goed aan en ik heb bijvoorbeeld geen pijn meer in mijn rug als ik te lang sta, ik heb gewoon meer kracht in mijn lichaam.

Merk jij ook dat je snel vermoeid bent en je laag in je energie zit? Probeer te sporten, met goede begeleiding kun je sport heel goed als middel inzetten om meer energie te krijgen.

Liefs Josine

Wil je ook sporten bij Movemind in Amsterdam? Kijk op de website voor meer informatie of neem contact op via jurriaan@movemind.nl. Jurriaan biedt niet alleen privé lessen aan, je kunt ook meedoen met een van de groepslessen van Movemind. Het rooster van de groepslessen vind je hieronder.

image1-1

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.