Geluk

Het is oké om je niet altijd blij en gelukkig te voelen

Hoe je herstelt na een slecht relatie

Wanneer jij je Instagram en Facebook checkt lijkt het alsof iedereen altijd super blij en gelukkig is.
En wellicht voel jij zelf ook de druk om altijd maar vrolijk te zijn. We leven in een wereld waarin we 24 uur per dag gelukkig moeten zijn. Maar dit ‘moeten’ heeft juist het tegenovergestelde effect.

Wanneer je te gefocust bent op gelukkig zijn dan kan dit je volgens psychologe Sonja Lyubomirsky juist neerslachtig maken. Zij vergelijkt de manier waarop jij je geluk stuurt met de wijze waarop jij je gewicht probeert te sturen. Het beste is om met beide niet dagelijks obsessief bezig te zijn. Want elke dag kan anders zijn, soms gaat het beter en soms wat slechter, maar daar moet jij je niet van je stuk door laten brengen. Daarnaast denken onderzoekers dat een bepaalde mate van geluk en blijheid niet te controleren valt. Dit is genetisch bepaald. Dus die ene persoon in je omgeving die altijd vrolijk is heeft waarschijnlijk gedeeltelijk ook gewoon goede genen.

Ieder mens zijn geluksgevoel is anders en dat is prima. Sommige hersenen reageren sterker op positieve dingen dan op negatieve dingen en andersom. Daarom zijn sommige mensen gewoon blijer. Lyubomirsky zegt ook dat als mensen hun geluk een cijfer moeten geven sommige mensen hun geluk altijd een 8 tot 10 geven. Terwijl anderen misschien eerder een 6 tot 8 zijn. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is om een hoger geluksgevoel te ervaren maar misschien past een meer kalm gemiddelde meer bij jou. Volgens Lyubomirsky is het heel belangrijk om je te focussen op jouw gelukslevel en jezelf niet te vergelijken met anderen. Probeer je eigen persoonlijke standaard in geluk te vinden en probeer je niet af te leiden door het geluksgevoel van anderen of door wat je door de media wordt aangepraat.

Er bestaan geen slechte emoties
Er bestaat een idee dat er positieve en negatieve emoties zijn. Maar alle emoties zijn normaal en dienen een doel, aldus psycholoog William Breen. Wanneer we deze emoties hebben betekent dit dat we een rijk leven leiden. Maar ook wanneer jij deze emoties voelt kan het zijn dat je positieve emoties belangrijker vindt dan negatieve. En die verwachting is volgens Breen juist een deel van het probleem.

Wanneer jij het gevoel hebt dat je altijd maar gelukkig moet zijn dan zijn de momenten dat je even niet gelukkig bent direct een teleurstelling of frusterend. Televisie en social media geven ons het idee dat we altijd maar gelukkig en blij moeten zijn. Maar soms een flink potje huilen of je gewoon down voelen is goed en hoort er bij.

Een vergelijking die moet stoppen
Jouw gevoelens kun je niet vergelijken met de gevoelens van anderen, iedereen ervaart dingen anders. Toch doen we dit constant, vooral op social media, aldus psychiater John Sharp. De manier waarop mensen met elkaar omgaan is complex. We zijn erg gefocust op de oprechtheid van gevoelens van anderen. We worden intuïtief getriggerd wanneer mensen niet oprecht zijn en wanneer ze dit niet zijn geeft dit een slecht gevoel. Dus wanneer je op Facebook zit te kijken naar de glamour foto’s van anderen en je krijgt er een leeg gevoel dan kan dit onze intuïtieve trigger zijn. Probeer wat minder actief te zijn op social media. Zoek mensen weer ‘ouderwets’ op. En geloof niet alles wat je ziet op social media en tv. Altijd super gelukkig zijn is voor niemand haalbaar. Dus onthoud, het is goed om je af en toe niet zo gelukkig te voelen.

Greatist

Reacties

  • En wat nou als je al antidepressiva verhoging na antidepressiva verhoging heb gekregen en je nog steeds niet gelukkig word van de antidepressiva en je zogenaamd wel gelukkig zou moeten zijn, maar ondertussen stikchagrijnig, boos en geïrriteerd? Dan moeten we zeker weer naar iets zwaarders, zodat je nog meer gevallen krijgt van moord of agressie? Zodat je je baan kwijt raakt, je geliefde, je familie, je verstoten wordt en zwerver wordt en vervolgens dood gaat van de honger omdat je het huis niet kan betalen? Ik moet helderziende worden.

Laat een reactie achter