Aankomen heeft eigenlijk niks te maken met je calorie inname of sportgedrag. Voor een groot aantal van ons, heeft het te maken met een verstoorde hormoonhuishouding.
Hoe vaak heb ik nu al niet gezien dat vrouwen geen gewicht verliezen, maar wanneer wij hun hormoonhuishouding in kaart brengen en hierop hun voeding aanpassen, het wel lukte. Je kent vast al een aantal hormoonkwestie die van invloed zijn op je gewicht zoals een onevenwichtige schildklier of een insuline probleem. Maar er zijn er nog veel meer…
Nieuwsgierig? Vandaag leg ik het je uit!
Teveel Leptine maakt je hongerig
Denk ik aan het hormoon leptine dan denk ik: Schat, leg je vork alsjeblieft neer. Onder normale omstandigheden, wordt leptine vrijgelaten uit je vetcellen en reist het in het bloed naar je hersenen, waarna je vervolgens het signaal krijgt dat je vol bent.
Maar helaas gaat het niet altijd zo. Vaak wordt Leptine belemmerd door onze consumptie van fructose, gevonden in fruit en bewerkte voedingsmiddelen. Als je kleine hoeveelheden fructose eet, ben je OK. Maar als je meer dan de 5 aanbevolen dagelijkse porties fruit plus bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers eet, kan je lever niet omgaan met de fructose, wat betekent dat zij hem niet omzet in brandstof. In plaats daarvan, begint je lichaam fructose om te zetten in vet. Naarmate er meer fructose omgezet wordt in vet, worden de niveaus van leptine verhoogt (omdat vet leptine produceert). En zoals het met zoveel dingen gaat wanneer je teveel van iets hebt, wordt je lichaam resistent. In het geval van leptine betekent dit dat je hersenen het signaal dat je vol bent missen. Je blijft maar eten, en je blijft maar aankomen.
Cortisol stimuleert je eetlust en zorgt voor vetopslag.
Het zogenaamde stresshormoon cortisol kan allerlei problemen opleveren voor vrouwen die gewicht willen verliezen. Cortisol stimuleert je eetlust en zorgt voor vetopslag.
Het verminderen van stress in je leven zal helpen met dit vet-opslag hormoon, maar er is nog een veel voorkomende bron van het probleem: dagelijks koffie, verhoogt je cortisol dramatisch. Probeer koffie dus te beperken.
Oestrogeen dominantie laat je vetcellen groeien
Hoewel oestrogeen het belangrijkste geslachtshormoon bij de vrouw is, is het ook het hormoon dat de vetopslag beïnvloedt. Op een normaal niveau, regelt oestrogeen het glucosegehalte in het bloed. Een teveel aan oestrogeen leidt tot gewichtstoename: Als je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Is je insuline in goede vorm, dat wil zeggen niet te hoog en niet te laag-dan wordt er een kleine hoeveelheid glucose naar je lever gestuurd, een grote hoeveelheid gebruiken je spieren als brandstof, en weinig tot geen wordt gebruikt tot vet opslag.
Wanneer je gezond en in goede vorm bent, produceert je alvleesklier precies de juiste hoeveelheid insuline om je bloedsuiker zacht te laten stijgen en dalen. Maar wanneer je oestrogeenspiegel te snel stijgt, worden de cellen die insuline produceren te gespannen, en kun je insuline resistent worden.
De suikers worden dan niet meteen of niet allemaal opgenomen in de cellen – ze blijven circuleren in het bloed. De alvleesklier merkt dat de bloedsuikerspiegel hoog blijft en maakt alleen maar meer insuline aan. Uiteindelijk wordt de glucose dan opgeslagen als vet.
Hoe voorkom je een te hoog oestrogeengehalte?
Vlees is een van de belangrijkste redenen. Je neemt veel minder vezels op wanneer je vlees eet; onderzoek suggereert dat vegetariërs meer dan twee keer zoveel vezels als omnivoren binnenkrijgen. Een voedingspatroon met weinig vezels veroorzaakt een hogere oestrogeenspiegel, terwijl een vezelrijk voedingspatroon een laag oestrogeengehalte veroorzaakt.
Het verband tussen vezelrijke voeding en borstkanker is daarmee ook gelegd, aangezien oestrogeendominantie het risico op borstkanker aanzienlijk verhoogt. Door het consumeren van vlees, zuivel en eieren worden we aan zoveel oestrogenen blootgesteld dat deze net zo sterk werken als de lichaamseigen oestrogenen. Probeer deze voedingsgroep dan ook te beperken.
Oestrogeen vs Testosteron
Iedere dag word je geconfronteerd met een verbazingwekkend aantal gifstoffen, denk aan pesticiden, genetisch gemodificeerde levensmiddelen en ongeveer zes verschillende synthetische hormonen in vlees. Gifstoffen kom je tegen in gezichtscrèmes, geneesmiddelen op recept, bewerkte voedingsmiddelen, je lippenstift, tonijn blikjes, de brandvertragende materialen in banken en zelfs de lucht die je inademt.
Pesticiden zijn misschien wel de grootste bron van xeno-oestrogenen. Experts geloven dat onze toenemende blootstelling aan giftige stoffen helpt verklaren waarom zoveel meisjes steeds vroeger in de puberteit komen en waarom veel jongens vrouwelijke kenmerken vertonen, zoals het ontwikkelen van borsten. Xeno-oestrogenen, zoals deze specifieke toxinen worden genoemd, zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op oestrogeen gedreven ziekten zoals borst- en eierstokkanker en endometriose.
Al deze fake oestrogenen overweldigen het testosteron- wat van vitaal belang is voor de hormonale balans en bijdraagt aan een overbelasting van je oestrogeen. Testosteron draagt bij aan de spiergroei, wat op zijn beurt weer je metabolisme ondersteund. En, zoals ik al eerder beschreef leidt een overbelasting van je oestrogeen tot insuline-ongevoeligheid. En juist deze combinatie zorgt ervoor dat je flink dikker wordt.
Kortom zorg ervoor dat je oestrogeen en testosteron in balans zijn want wanneer deze hormonen uit balans zijn, kan dit leiden tot buikvet waar geen dieet tegen opgewassen is!