Wie ooit een hernia heeft gehad, weet dat dit een heel vervelende aandoening is. Een hernia doet pijn en het belemmert je aanzienlijk in het dagelijks leven. Veel mensen die aan een hernia denken, denken aan rugklachten. Dat is inderdaad een veelvoorkomende vorm, maar je kunt ook een nekhernia krijgen. Evenals de ‘gewone’ hernia is ook de nekhernia een uitstulping van een weefsel of een orgaan uit de lichaamsholte. Wat kun je doen wanneer je denkt dat je een nekhernia hebt en wat kun je doen om te voorkomen dat de pijn erger wordt?
Wat is een nekhernia precies?
Een nekhernia is een pijnlijke aandoening in de halswervels. Deze halswervels zijn gestapeld en tussen de afzonderlijke wervels zit een smeermiddel om schokken op te vangen. De tussenwervelschijven hebben een soepele kern met een sterke wand. Heb je last van een nekhernia, dan begint de tussenwervelschijf te zakken en verzwakt de wand waardoor de kern van de wervel naar buiten komt. Meestal ontstaan nekhernia’s tussen de zesde en de zevende halswervel. De pijn die je voelt bij een hernia, wordt veroorzaakt door de wervel die op een zenuw drukt. Deze pijn kan heel hevig zijn.
Wat is de oorzaak van een nekhernia?
Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaken van een nekhernia te verklaren. Bij de een is er namelijk sprake van overbelasting van de wervel, terwijl bij de ander dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Het kan echter wel zo zijn dat wanneer je langdurig in een verkeerde houding werkt, je wervel teveel belast wordt wat kan leiden tot een nekhernia. Je hoeft niet altijd klachten te krijgen van je nekhernia, maar dit kan wel. Het helpt daarom altijd om te zorgen dat je in de juiste houding zit te werken. Zeker wanneer je veel achter je computer moet zitten, is het verstandig om te zorgen dat je een goed bureau hebt en een fijne stoel die je rug goed ondersteunt.
Een hernia operatie kan het probleem snel oplossen
Vaak kun je je nekhernia met therapie verhelpen als het al niet automatisch verdwijnt. Het kan echter ook zijn dat oefeningen geen soelaas bieden. In dat geval is een hernia operatie een mogelijkheid. Een chirurg zal dan de uitstulping in de wervel terugdringen. Dat leidt ertoe dat je gelijk geen druk meer op de zenuw voelt en dat je gelijk heel veel minder klachten hebt. Deze operatie helpt vele duizenden mensen per jaar in Nederland van hun klachten af. Als je dus ook langer dan zes weken klachten blijft houden, dan is deze operatie wellicht een optie. Bespreek met je arts wat voor jou het beste is.