Relaties

Heb jij deze 21 belangrijke vaardigheden voor het hebben van een relatie?

10 belangrijke eigenschappen voor een goede relatie

Er zijn een aantal manieren waarop jij deze ‘relatietest’ kunt maken. Je kunt ten eerste jezelf testen, maar je kunt ook je partner vragen om jou te testen. Op deze manier kom je erachter of er verschillen zitten in de manier waarop jij jezelf ziet en de manier waarop je partner jou ziet.

Instructies:
Geef jezelf voor elke vraag een cijfer welke ligt tussen de 1 en de 7 waarbij 1 = Totaal niet goed in, en 7 = Uitmuntend. (Aan het eind van dit artikel vind je tips over hoe je de resultaten kunt interpreteren)

Hoe goed ben je in…?
1 Perceptie? (Ben je in staat om situaties te bekijken vanuit het oogpunt van je partner?)

2 Het hebben van interesse in dingen die belangrijk zijn voor je partner? (Heb je interesse in wat je partner die dag heeft gedaan en waar hij/zij opgewonden of nerveus voor is?)

3 Dingen weer goed maken als jullie irritaties hebben gehad? (Kun je op een gezonde manier weer herstellen na een ruzie?)

4 Het tonen van liefde en positieve emoties doormiddel van aanraking? (Jij initieert verschillende manieren van aanraking.)

5 Plezier hebben in je relatie? (Jullie lachen en hebben samen plezier. Je doet je best om dingen te doen die jullie beiden leuk vinden.)

6 Het opmerkingen van signalen van je partner wanneer die wat steun nodig heeft? (Je hebt het door wanneer je partner steun nodig heeft en zorgt ervoor dat je partner de steunt krijgt die hij/zij verlangt.)

7 Empatisch vermogen? (Je maakt je oprecht bezorgt wanneer je partner door een moeilijke tijd gaat.)

8 Het verbaal uiten van positieve emoties en liefde? (Ben je in staat om te zeggen dat je van je partner houdt? Geef je complimenten? Toon je dankbaarheid?)

9 Het geven van nuchter advies wanneer je partner om je mening vraagt? (Wanneer je partner met iets worstelt geef jij hem/haar krachtige gedachtes en meningen.)

10 Het op je nemen van huishoudelijke taken? (Je verdeelt misschien niet elke taak precies gelijk, maar gaat het in het algemeen wel gelijk op?)

11 Betrouwbaarheid? (Ben je betrouwbaar? Kom jij je beloftes na en houd je dingen die privé zijn privé?)

12 Het introduceren van nieuwe dingen aan je partner? (Je laat je partner kennis maken met nieuwe dingen, boeken, kennissen etc.)

13 In het geven van zelfvertrouwen aan je partner op gebieden waar hij/zij het nodig heeft? (Je helpt je partner met het herkennen van zijn/haar goede kwaliteiten die hij/zij zelf nog niet goed ziet)

14 Het zijn van de rots in de branding? (Je bent emotioneel betrouwbaar en je partner kan op je bouwen.)

15 Luisteren zonder defensief te worden? (Je staat ervoor open om je partners perspectief aan te horen zonder jezelf direct te verdedigen.)

16 Je partner warm begroeten? (Wanneer je elkaar gedag zegt, doe je dit dan met liefde en warmte?)

17 Je partner helpen om een duidelijk beeld te krijgen? (Kun jij je partner helpen wanneer hij/zij te snel conclusies trekt.)

18 Compromissen sluiten? (Kun jij naar je partner’s behoeftes toebuigen om elkaar tegemoet te komen?)

19 Kwetsbaar zijn? (Durf jij jezelf kwetsbaar op te stellen en jezelf aan je partner te laten zien?)

20 Je partner begrijpen? (Je weet wat je partner leuk vindt, wat zijn/haar doelen zijn, waar hij/zij blij van wordt)

21 Je irritaties voor jezelf houden? (Kun jij als je chagrijnig bent dit niet afreageren op je partner?)

Tips:
Accepteer elkaar bij deze test. Wat het perspectief van je partner ook is, accepteer dit. Ga geen ruzie beginnen over wat je een ‘eerlijke’ of ‘oneerlijke’ beoordeling vindt. Hopelijk ben je blij met hoe je partner je beoordeelt en zo niet, dan kun je wat doen met de feedback.

Sommige mensen geven van nature hoge of lage cijfers aan dit soort testen. Als jouw partner je lagere cijfers heeft gegeven dan verwacht dan is dit waarschijnlijk gewoon zijn of haar beoordelingsstijl.

Psychology.today.com