Geluk

Heb jij alles ook zo graag onder ‘controle’?

Heb jij alles ook zo graag onder controle?

Ben jij wel eens geïrriteerd?

Waarover gaan de meeste irritaties? Verkeer, kinderen, werk, relatie?  Allemaal dingen buiten onszelf dus. Waar komen deze irritaties dan vandaan?  Heeft het niet allemaal te maken met het feit dat we steeds maar controle willen houden? We proberen controle te houden over kinderen, partner, enz.

Wat kun je controleren en wat niet? We hebben geen controle over de toekomst, niemand weet precies wat er gaat gebeuren. We hebben geen controle over andere mensen, die doen gewoon wat zij willen doen. Als je goed nadenkt, zie je dat je heel veel situaties en mensen niet kunt controleren. Je hebt eigenlijk alleen maar controle over wat jij – hier en nu – doet.

Als je ergens geen controle over hebt, dus niet kan veranderen, kun je alleen maar accepteren en loslaten. Dat voelt heel tegennatuurlijk omdat controle zo in ons systeem zit. We hebben de illusie dat we bijna alles wel kunnen beïnvloeden.  Als dat inderdaad zo was, dan zou iedereen een perfect leven leiden, is het niet? Dat zou je dan allang “geregeld” hebben.

Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen als je merkt dat je je geïrrtieerd/innerlijk onrustig voelt. 

  1. Wat probeer ik te controleren/veranderen? Wil ik een garantie voor de toekomst? Probeer ik te bepalen wat een ander moet doen? (dit is heel vaak het geval) Waar voel ik me onzeker over? Zoek de kern van de spanning. Bijv. –Ik baal dat ik die keuze toen gemaakt heb(verleden), -Ik hoop dat hij zijn afspraak nakomt. (toekomst), Ik wil zeker weten dat dit goed voor mij is (toekomst), Waarom heeft zij dat toch zo gedaan? (verleden.
  2. Kan ik dat ook werkelijk controleren? Kun je dit werkelijk veranderen? Heb je hier echt invloed op? Ligt dit binnen je macht? Er zijn 2 mogelijkheden: a) Ja, je kunt hier iets aan doen. Dat is mooi – stop met piekeren en ga het doen! b) Nee, je hebt hier geen enkele invloed (meer) op. Dan kun je dit alleen maar accepteren en het loslaten.
  3. Ben ik bereid het los te laten?  We begrijpen verstandelijk dat we iets moeten loslaten, maar we willen of kunnen het gewoon niet. Waarom niet? Omdat we nog te veel negatieve emoties erbij voelen: angst, onzekerheid, twijfel, spijt frustratie enz.

Toch is er een hele goede reden om los te laten. Omdat je met loslaten jezelf helpt. Omdat je met vasthouden jezelf benadeelt.  Als je dit doorlopen hebt, heb je gezien wat je probeert te controleren, heb je gezien dat je het niet kunt controleren, je weet dat je los moet laten en ben je bereidt om daadwerkelijk los te laten. Nu ben je toe aan de laatste stap: LAAT HET LOS!

Je kunt gebruik maken van korte zinnen (dit noem je ook wel affirmatie, autosuggestie of mantra).   Je eigen woorden zijn altijd het beste. Hier zijn enkele voorbeelden; – Ik heb er vrede mee, -Ik laat het los, -Het is zoals het is, -ik laat het rusten, -Het is goed zo. Let eens op welke kracht deze zinnen hebben als je ze uitspreekt wanneer je ze echt meent. Je accepteert de situatie omdat er toch niets aan te veranderen is. Je kunt weer verder…..wat een ruimte.

Deze oefening is niet eenmalig. Je zult dit moeten herhalen. Herhalen is de kracht van elke vaardigheid. Ontspanning is het gevolg van oefenen met loslaten. Controle is een gewoonte die terugkomt. Je zult merken dat elke laag die je loslaat op èèn gebied, je ook helpt op andere gebieden. Als je de controle wat loslaat op je werk, kun je dat ook in je relaties. De kern is altijd het zelfde. Loslaten is een kunst die je je hele leven kunt verfijnen. Er is geen eindpunt, we kunnen altijd weer iets diepers loslaten. Succes…. ☺

www.yogavisie.nl

www.facebook.com/yogavisie.opmeer

Foto Andy Heart