Gezondheid

Goed voor jezelf zorgen? Josine vindt het soms makkelijker gezegd dan gedaan

Goed voor jezelf zorgen

Na mijn burn-out was er één ding heel erg duidelijk: ik moest beter voor mezelf zorgen. Dus luisteren naar mijn lichaam, lief zijn voor mezelf, nee leren zeggen, mezelf accepteren, sporten en mediteren. Allemaal onderwerpen die je toevallig 😉 regelmatig voorbij ziet komen op Herhealth.nl. Maar ik moet je eerlijk zeggen, soms is goed voor jezelf zorgen nog niet zo makkelijk.

Ik lag laatst in bed, het was rond elf uur en ik had enorme buikpijn (mijn buik was enorme gezwollen en had het formaat van een enorme watermeloen), ik voelde me onrustig en gestrest en ik kon niet in slaap komen. Ik had de afgelopen dagen veel gewerkt, ik had veel deadlines en zat vooral achter mijn laptop. Tijdens de lunch smeerde ik even snel een broodje die ik achter mijn computer op at. ’s Avonds rende ik even snel naar de supermarkt om even wat in elkaar te flansen en na het eten werkte ik nog 2 uurtjes om vervolgens als een zak zand op de bank te liggen. Goh wat zorg je dan goed voor jezelf….

Maar goed terwijl ik dus niet kon slapen, want ik was veel te onrustig, bedacht ik me dat ik het weer helemaal verkeerd aanpakte. IK MOET ECHT WEER GOED VOOR MEZELF GAAN ZORGEN. Het is zo belangrijk, maar het schiet er zo snel bij in als je een gezin hebt, een drukke baan of eigenlijk gewoon een ‘normaal’ leven hebt, want we zijn nou eenmaal allemaal druk.

Stom dat ik weer in deze valkuil trap want de enige reden dat ik ooit een mega burn-out had was omdat ik totaal niet voor mezelf zorgde. En de enige reden dat ik uiteindelijk weer uit mijn burn-out ben gekomen was omdat ik juist heel goed voor mezelf ging zorgen.

Dus ik maakte een actieplan:

  • 3 keer in de week sporten (Rustig of intensief, dat maakt niet uit als ik maar sport)
  • Elke dag bewegen (Niet de hele dag achter mijn computer blijven zitten, dus tussendoor fietsen of wandelen)
  • Minimaal 10 minuten per dag mediteren (Ik weet niet waarom, maar ik zie altijd enorm op tegen een meditatiesessie. Terwijl ik er echt baat bij heb, het wordt veel rustiger in mijn hoofd als ik heb gemediteerd)
  • De tijd nemen of een gezonde lunch klaar te maken (Desnoods de avond van te voren al wat snijden en klaarmaken)
  • De tijd nemen om te ontspannen en alle telefoons, tablets en laptops opbergen (gewoon lekker een boek lezen, een puzzel oplossen of een spelletje spelen)
  • Hulp in durven schakelen en het mezelf makkelijk maken. Dus bijvoorbeeld vragen of mijn man die dag voor het eten zorgt of juist technologische gadgets voor je gezondheid gebruiken.
  • Minder snoepen (Als ik me gestrest voel of moe ben ga ik snoepen wat nog meer buikpijn en vermoeidheid oplevert)
  • Rusten als mijn lichaam aangeeft dat het moe is (Door te mediteren kan ik veel beter voelen wat mijn lichaam nodig heeft)

Het klinkt zo simpel als ik het zo opschrijf, maar blijkbaar is het niet simpel voor mij. Daarom schrijf ik de dingen die ervoor zorgen dat ik weer in balans ben op. Zo houd ik overzicht en houd ik me ook echt aan mijn lijstje. Omdat ik uit ervaring weet dat dit lijstje ervoor zorgt dat ik me stukken beter voel.

Wat doe jij om goed voor jezelf te zorgen? En merk jij ook wel eens dat je het ‘vergeet’? Zo zonde, want we zijn het waard om heel erg goed voor gezorgd te worden! Er is maar één jij en daar moet je hartstikke zuinig op zijn!

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie