Geluk

Gelukkig zijn is een keuze en je hebt er discipline en doorzettingsvermogen voor nodig

Gelukkig zijn is een keuze en je hebt er discipline en doorzettingsvermogen voor nodig

“Uiteindelijk is gelukkig zijn een keuze en je hebt er discipline voor nodig.” Dit is een quote van Sonja Lyubomirsky, psycholoog en professor aan de University of California. Zij onderzoekt al meer dan 20 jaar wat er nou voor zorgt dat mensen zich gelukkig voelen.

Gelukkig zijn is een mooi doel en het is het waard. Want uit meer dan 200 onderzoeken blijkt dat gelukkige mensen fysiek gezonder zijn, een sterker immuunsysteem hebben, creatiever en productiever op hun werk zijn, meer vrienden hebben, meer geld verdienen en meer kans op een goede relatie hebben. Uit deze onderzoeken blijkt dat ze zelfs langer leven dan hun minder gelukkige medemens.

Gelukkig zijn gaat niet over je levensomstandigheden
Lyubomirsky suggereert dat 50% van ons geluksgevoel genetisch is bepaald. We erven dus voor een groot gedeelte van onze ouders hoe gelukkig we wel of niet in het leven staan. Verrassend genoeg heeft maar slechts 10% van ons geluksgevoel te maken met onze levensomstandigheden zoals inkomen, scholing, gezondheid of relatiestatus. Mensen zeggen: “Ik ga me gelukkig voelen als ik meer geld heb, een relatie heb, die baan krijg, gewicht verlies”, maar de correlatie tussen levensomstandigheden en geluk is dus veel kleiner dan je zou verwachten.

Geld maakt ons echt niet gelukkig
Het is niet zo dat geld ons niet gelukkig maakt, maar het maakt ons niet zo gelukkig als we denken of zo langs als we zouden verwachten, aldus Lyubomirsky. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen gelukkiger zijn nadat ze een salarisverhoging hebben gehad, maar als ze vervolgens wennen aan dat salaris dan veranderen ze hun doel weer en zakt het geluksgevoel weer af.

Terwijl meer geld verdienen vaak betekent dat we meer tijd moeten besteden aan ons werk. Tijd die we anders zouden besteden aan activiteiten waar we bewezen gelukkiger van worden zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, sporten en vrijwilligerswerk doen.

Gelukkig kunnen we 40% van ons geluksgevoel wel degelijk manipuleren door het gedrag van gelukkige mensen te kopiëren. Onderstaand vind je 10 (wetenschappelijk bewezen) manieren om je geluksgevoel te verhogen:

  1. Schrijf 1 keer per week alle dingen op waar je dankbaar voor bent.
  2. Oefenen om optimistisch te denken: merk op wat goed gaat in plaats van wat slecht gaat en geef jezelf het voordeel van de twijfel.
  3. Stop tijd in de relaties met vrienden en familie.
  4. Committeer je aan halen van doelen die voor jou belangrijk zijn (in plaats van je te focussen op het krijgen van goedkeuring van anderen).
  5. Ontwikkel manieren om om te kunnen gaan met tegenslag.
  6. Leer om te vergeven.
  7. Spendeer tijd aan activiteiten waarbij de tijd lijkt te verdwijnen. Zoals sporten, lezen, schrijven etc.
  8. Leer mediteren.
  9. Zoek een geloof of godsdienst.
  10. Zorg ervoor dat je elke dag fysiek in beweging bent.

Lyubomirsky benadrukt dat gelukkig zijn moeite kost, je moet je committeren en je hebt discipline en doorzettingsvermogen nodig. Ze zegt: “Je moet gemotiveerd zijn”. Maar het goede nieuws is dat sommige van de voorbeelden gewoontes worden waar je uiteindelijk niet eens meer over na denkt.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Lightworkers.com