Het heeft je heel wat moeite gekost om de stap te zetten. Maar onlangs ben je er dan toch echt aan begonnen. ”Ik ga het gewoon doen”, zei je tegen jezelf. Want je wilde nu weleens af van die onrust in je hoofd en lijf. Je voelt je trots dat je deze stap hebt gezet. En het begin is veelbelovend. Je merkt hoe je vooruit gaat, je voelt je rustiger en je begint weer plannen te maken, want de toekomst is weer iets om naar uit te kijken. Recht zo die gaat. Je voelt je een heel ander mens.
Maar dan, na een tijdje, lijkt de klad erin te komen. Je hebt het gevoel dat je teruggeworpen wordt naar waar je vandaan kwam. Je wordt weer onrustig, soms wordt je zomaar weer wakker ’s nachts en de spanning in je nek- en schouderspieren voel je weer oplopen. Je merkt ook dat je weer terug valt in je oude gewoonten. Dat zit er ook zo ingebakken. “Het is gewoon wie ik ben. Zo lukt het me nooit!”
Als je iets wilt veranderen in je leven, dan valt dat nog niet mee. Het vraagt vaak om een lange adem om dat voor elkaar te krijgen. Juist als die onvermijdelijke terugslag om de hoek komt kijken is het een kwestie van volhouden.
En tegelijkertijd gaan je emoties met je aan de haal als blijkt dat het weer niet lijkt te gaan lukken. Verdriet, moedeloosheid, onmacht en vaak ook boosheid komen om de hoek kijken. Want je hebt al zoveel geïnvesteerd (vooral in tijd en energie) om er weer bovenop te komen, dat je de teleurstelling dat het even minder gaat niet onder ogen wilt zien.
Wat er meestal gebeurt als je een verandering in gang zet, is dat dit proces zoveel nieuwe indrukken en impulsen met zich meebrengt dat het in eerste instantie alleen maar steeds beter gaat. Dat is een lekker gevoel en zorgt voor veel positiviteit. Maar ook daar raakt een mens weer aan gewend. En dan komt de terugval. Je ziet niet meer de vooruitgang die is geboekt, je valt weer terug in vertrouwd gedrag en je krijgt het gevoel helemaal terug bij af te zijn.
Gelukkig is zo’n terugslag in de meeste gevallen maar heel tijdelijk. Want de verandering die je dan al in gang hebt gezet blijkt tegen die tijd onomkeerbaar.
Wat te doen als je zo’n terugslag ervaart? Drie dingen:
- Als je last hebt van een terugslag is het goed om te beseffen dat het echt heel normaal is dat het gebeurt. Iedereen heeft er last van dat na verloop van tijd het gevoel ontstaat terug bij af te zijn. Een mens went snel aan veranderingen en dat wat in eerste instantie bijzonder aanvoelt vinden we al gauw weer heel vanzelfsprekend.
- Daarom is het van belang om even stil te staan bij wat je nu hebt bereikt. Hoe sta je er nu voor en hoe was dat toen je nog aan het begin stond van je veranderproces? Beschrijf vooral ook de kleine stapjes. Als je eerlijk de balans opmaakt zul je zien dat je nog steeds veel verder bent dan toen je van start ging, ook al voelt dat even niet zo.
- En verandering komt je nu eenmaal niet aanwaaien. Daar moet je echt in investeren en blijven doen. Je bent vroeger ook niet op een dag wakker geworden dat je ineens kon schaatsen. Dat moest je oefenen, met vallen en opstaan. Tot het bijna vanzelf ging. Zo is het ook met gedragsverandering. Dat is een kwestie van oefenen, volhouden, soms even vallen en weer opstaan, en blijven doen! Totdat het nieuwe gedrag ook vanzelfsprekend voor je is geworden.
Dus doe het nou maar gewoon. Als je daar eenmaal doorheen bent, lukt het je zeker om te bereiken wat je voor ogen hebt. Jij laat je toch niet afschrikken door zo’n tegenslagje?
© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.
Wil jij ook meer rust in je hoofd en je lijf ervaren? Ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.