Gezondheid

Dit gebeurt er met je lichaam als je niet voldoende slaapt

Wat gebeurt er als niet voldoende slaapt?

Slaaptekort is tegenwoordig bijna een epidemie; de meeste van ons krijgen veel te kort slaap. Niet oké want als we goed slapen dan zijn we productiever, gezonder en voelen we ons beter. Toch vinden we het lastig om slaap prioriteit te geven en proberen we nog steeds zo veel mogelijk dingen in 1 dag te stoppen. We gaan laat naar bed en staan vroeg weer op om alles gedaan te krijgen.

De Amerikaans Slaap Foundation heeft een rapport uitgebracht met daarin het geadviseerde aantal uren slaap per leeftijd:

Ouderen 65+ : 7-8 uur
Volwassenen 26-64 jaar: 7-9 uur
Jong volwassenen 18-25 jaar: 7-9 uur
Tieners 14-17 jaar: 8-10 uur
Kinderen 6-13 jaar: 9-11 uur
Kleuters 3-5 jaar: 10-13 uur
Peuters 1-2 jaar: 11-14 uur
Baby’s 4-11 maanden: 12-15 uur
Baby’s 0-3 maanden: 14-17 uur

Er zijn periodes in je leven wanneer voldoende slaap niet mogelijk is, maar wat gebeurt er nou met je lichaam al je niet voldoende slaapt?

1 We worden ziek
Studies tonen aan dat er een directe relatie is tussen slaap en ons immuunsysteem. Wanneer we niet voldoende slaap krijgen dan heeft ons lichaam meer moeite met het bevechten van ziektes.

2 We vinden het lastiger om na te denken
Brein-onderzoek heeft aangetoond dat te kort slaap ervoor zorgt dat je minder goed beslissingen kan nemen, minder goed dingen kunt beredeneren, problemen minder goed kan oplossen en je reactievermogen achteruit gaat.

3 We komen aan
Een studie die 3 jaar heeft geduurd en die 21.000 volwassenen heeft geanalyseerd op de correlatie tussen slaap en gewicht wijst uit dat mensen die gemiddeld 5 uur of minder per nacht sliepen een grotere kans hadden om aan te komen en ook een grotere kans hadden om obesitas te krijgen.

4 We zien er sneller ouder uit
Een onderzoek gedaan naar de connectie tussen je huidconditie en slaap bij mensen in de leeftijd van 30 tot 50 jaar wijst uit dat mensen die te kort slapen de effecten hiervan terugzagen in hun huid en dat ze minder tevreden waren over hun uiterlijk dan de mensen die wel voldoende slaap kregen. Ze zagen meer rimpels, fijne lijntjes, ouderdomsvlekken en hun huid werd minder elastisch.

5 Het is slecht voor ons hart
Gebrek aan slaap kan een negatieve invloed hebben op je hart. Onderzoek wat is gepubliceerd in het European Heart Journal zegt dat het risico op hart en vaatziektes kan verergeren als we niet voldoende slapen.

6 We hebben een grotere kans op het krijgen van kanker
De Amerikaanse academie van Slaap Medicijnen heeft een statement uitgebracht waarin staat dat zij het gebrek aan slaap linken aan grotere kans op verschillende soorten kanker, inclusief borst, prostaat en darmkanker. Het is ook aangetoond dat mensen die langer dan 7 uur per nacht sliepen minder kans hadden op vroegtijdig overlijden.

7 We vergeten dingen sneller
Onderzoekers hebben geleerd dat ons brein dingen verwerkt wanneer we slapen waardoor het makkelijker wordt om bepaalde dingen weer op te roepen. Wanneer we niet slapen dan kan ons brein zijn werk niet doen en hierdoor vergeten we dingen sneller.

Slaap is niet alleen lekker, het is ook belangrijk voor je gezondheid. Maak daarom van voldoende slaap en prioriteit en zorg voor jezelf.

Powerofpositivity.com