Relaties Single

Deze 5 eigenschappen zou je (toekomstige) partner moeten bezitten

5 belangrijke eigenschappen voor een gelukkige relatie

Heb jij ook een lijstje met dingen waaraan jouw droomman of vrouw aan moet voldoen? Moet hij slim, grappig, avontuurlijk en begripvol zijn? Goed kunnen koken, sportief zijn en dol zijn op zijn familie? Gelukkig realiseren we ons allemaal dat je nooit alles in één persoon kunt vinden, dus moeten we compromissen sluiten. Maar waar moet je dan prioriteit aan geven als je een gelukkige en succesvolle relatie wilt? Jaren van onderzoek gedaan naar tevredenheid over relaties wijzen een aantal belangrijke eigenschappen aan. Eigenschappen die je al vroeg in een relatie kunt spotten:

1 Vriendelijkheid, loyaliteit en begrip (Niet uiterlijk, status en spanning)
Als mensen wordt gevraagd wat ze belangrijk vinden aan een potentiële partner dan eindigen vriendelijkheid, aantrekkelijkheid, inkomen en een spannende persoonlijkheid hoog in het lijstje. Maar wanneer je uiteindelijk een relatie krijgt dan zijn bepaalde dingen belangrijker dan anderen. Onderzoek toont aan dat partners die elkaar vinden in warmte en loyaliteit veel meer tevreden zijn met hun relatie dan partners die elkaar vinden in aantrekkelijkheid, spanning, status en rijkdom.

2 Op elkaar lijken
Je zou iemand moeten zoeken die een beetje op je lijkt. Meerdere onderzoeken tonen aan dat we worden aangetrokken tot mensen die hetzelfde zijn als ons, vooral als het gaat om houding en waarden. En volgens onderzoek zijn stellen die wat dat betreft op elkaar lijken ook echt gelukkiger. Stellen die dezelfde interesses, smaak en verwachtingen delen hebben de neiging om minder ruzies te hebben.

Je hebt nog meer kans om iemand te vinden voor een gelukkige relatie wanneer je opzoek gaat naar iemand die dezelfde eigenaardige eigenschappen heeft als jij. Want bijna iedereen wil iemand die aantrekkelijk en aardig is, dus deze mensen zijn schaars op de datingmarkt. Daarom is het beter om iemand te zoeken die jouw passie voor stijldansen of vogels spotten deelt omdat je op deze manier minder concurrentie hebt.

3 Verantwoordelijk en nauwgezet
Hiermee bedoelen we iemand die betrouwbaar en praktisch is, die zich aan de regels houdt en die georganiseerd is. Dit klinkt niet super sexy, maar het is wel belangrijk voor een goede lange relatie. Mensen met deze eigenschappen zijn betrouwbaar en verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen die deze eigenschappen niet hebben laten je zitten, annuleren plannen op het laatjes moment, voelen zich niet verantwoordelijk voor klusjes die bij het hebben van een huis horen en komen hun beloftes niet na.

4 Emotionele stabiliteit
De karaktertrek die relaties het meeste beïnvloedt is emotionele stabiliteit. Mensen die dit niet hebben, hebben de neiging om humeurig, nerveus en opvliegend te zijn. Deze mensen zijn ook meer geneigd om negatieve discussies met anderen te hebben, inclusief hun partners. Ook zijn ze vaak jaloers en minder vergevingsgezind.

5 Het bewustzijn dat relaties werk vergen
Wanneer je net aan een relatie begint is het moeilijk voor te stellen hoe dingen zullen veranderen na maanden of jaren en hoe je partner omgaat om tegenslagen in het leven. Maar je kunt wel een idee krijgen door te zien hoe hard ze bereid zijn om te werken om een gelukkige relatie te houden en hoe ze conflicten oplossen. Onderzoekers hebben aangetoond dat er 2 soorten mensen zijn: de mensen die denken dat wanneer je uiteindelijk de ware ontmoet alles als vanzelf goed gaat en dat als de relatie meant to be is er geen problemen zullen zijn en de mensen die denken dat een relatie iets is waar je altijd aan moet blijven werken en wat zich in de loop van de tijd ontwikkelt. De mensen die denken dat een relatie ‘meant to be’ is hebben eerder de neiging om de handdoek in de ring te gooien wanneer ze moeilijkheden in hun relatie tegenkomen. Terwijl de mensen die geloven dat je moet blijven werken aan een relatie meer open staan voor discussies over problemen en positiever en oplossingsgericht reageren op uitdagingen binnen de relatie.

Er zijn natuurlijk ook andere kwaliteiten die gekoppeld zijn aan een succesvolle relatie. Je relatie is niet direct gedoemd te mislukken als je partner aan geen enkele van deze eigenschappen voldoet. Maar bovenstaande eigenschappen worden wel degelijk geassocieerd met gelukkigere relaties. Dus het goed om dit lijstje wel in je hoofd te houden als je een nieuwe man of vrouw in je leven ontmoet.

Bron: Psychologytoday.com Foto: Hellofashion.com